Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, October 15, 2008

Pumpkin Crackers

sumber/credit to : my buddies.net @ kak jun


Bahan-bahan

250gm tepung beras
50gm tepung ubi
100gm labu-stimkan sampai lembut
80ml air
1 sudu teh garam

Cara-cara


1. Campurkan labu tadi ngan air supaya jd puri.

2. Campurkan garam ngan kedua2 tepung.

3. Masukkan puri labu tadi n uli sket jd doh. guna pasta machine, gelek jd

nipis. potong guna cookie cutter bentuk bulat.

4. Goreng hingga kekuningan n garing.

5. Leh la makan ngan pencicah yg disukai..or simpan dlm bekas kedap

udara..

Sosej Masak Kicap

sumber/credit to : hana

Bahan-bahan

  • 10 ketul sosej - dihiris nipis
  • 1 biji cili merah - dihiris nipis (tmbh cili ijau)
  • 3 bawang merah - dimayang (hana gune bwg besar hiris)
  • 2 ulas bawang putih - dimayang
  • 2 sudu teh serbuk kari- tk letak sbb anakanda tk mo pedas kari
  • 4 sudu makan kicap (hana gune kicap manis ABC)
  • 1/2 batang lobak merah - dpotong pnjg(hana potong tiga segi)
  • Sedikit air
  • garam- x letak
  • Minyak utk menumis
  • serbuk black pepper - nih hana tmbh
  • hirisan halia - pon kita tmbh
  • and sesudu sos tiram

Cara-cara

  1. Panaskan minyak - tumis bawang merah & putih hingga kekuningan

  1. Masukkan cili merah dan lobak merah - gaul

  1. Masukkan serbuk kari - kacau rata

  1. Tuangkan kicap & sedikit air

  1. Masukkan sosej seketika, perasakn dgn garam

  1. Boleh diangkat & terus dihidang

Sotong Celup Tepung


sumber/credit to : ummi

Bahan:-

3 ekor sotong - sederhana besar
1 biji telor - pukul sikit
1/2 sudu kecil serbuk kari daging
1/2 sudu kecil serbuk rempah sup
secubit serbuk lada hitam
garam
3 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung

Cara Membuat:-

1. Basuh dan kerat sotong lebih kurang tebal 1 inci. Tos dan lapkan sotong dengan kitchen towel (*macam lap baby pulak).

2. Gaulkan sotong dengan serbuk kari, rempah sup, lada hitam dan garam dan gaul pula dengan telor. Biarkan sebentar. Gaul sebati tepung beras dan tepung jagung.

3. Panaskan minyak yang banyak, celupkan sotong tadi ke dalam tepung tadi dan goreng sekejap saja/agak2 kekuningan. (*jangan terlalu lama, nnt sotong mengecut dan mengeluarkan air pulak).

4. Angkat dan letakkan atas paper towel.