Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, January 22, 2009

Ikan Masak Beriani


sumber/credit to: ummi

Bahan:-

• 1 ekor ikan tenggiri (ummi tukar bawal)
• 5 biji tomato - belah 4 setiap satu
• 1 cawan air
• 1 camca besar rempah ikan
• 2 camca besar rempah beriani
• 3 biji bawang besari - dihiris dan digoreng kekuningan
• garam dan gula secukup rasa
• Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan Kisar:-

• 2 cm halia
• 3 ulas bawang putih
• 4 tangkai cili merah
• 2 tangkai cili hijau (ummi guna cili merah semua)

Cara Memasak:-


1. Ikan dibersihkan, dilumur sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng setengah masak. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumis bahan kisar. Kacau sebentar.
3. Masukkan tomato, rempah ikan, rempah beriani dan air.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Masukkan bawang goreng dan masak sebentar.
6. Akhir sekali masukkan ikan dan gaul rata. Angkat untuk dihidangkan.

Kuih Lapis

sumber/credit to : tulip @ kak jun


Bahan-bahan

1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
1 st garam
2 paket santan serbuk
1 st minyak masak
3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
4 cawan air


Cara-cara


Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air.

Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul.

Panaskan air dalam kukusan.


Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.


Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.

Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.


Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling.

Masukkan 2 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.


Lepas 5minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit.

Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.


Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit.

Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.


Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi.

Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)


* Jika guna loyang non stick, x perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dgn minyak

Biskut Koko Rangup


sumber/kredit to : kak yani @ hana


Bahan-bahan

  • 50g mentega tanpa garam
  • *70g tepung
  • *15g serbuk koko
  • *1/8 sk serbuk kulit kayu manis
  • *1/4 sk baking powder
  • *40g gula perang
  • *2 cubit garam


Cara-cara

  1. potong mentega 1 cm. pastu masukkan ke dalam peti sejuk. Panaskan oven ke 180C. Alas dulang/acuan dengan oven peper
  2. Ayak semua bahan-bahan yang bertanda *. Keluarkan mentega tadi dari peti sejuk. Ramas-ramaskan dengan bahan ayak sehingga jadi berketul-ketul.
  3. Ambik 2/3 dari adunan tadi. Masukkan ke dalam acuan dan tekan-tekan biar jadi sekata dan padat. Ambik adunan yang selebihnya tabur-taburkan ke atasnya.
  4. Bakar selama 25-30 minit.
  5. Potong memanjang 1-1.5cm ketika masih panas-panas. Kemudian sejukkan.

Tuesday, January 20, 2009

Chicken Pie



sumber/kredit to : pu3by @ kak ina kl

Bahan-bahan untuk inti

1. 6 biji ubi kentang (di potong kiub atau di parut kasar)
2. 2 biji bawang besar (dipotong halus)
3. 4 biji bawang putih (di tumbuk)
4. 6 biji bawang merah (di tumbuk)
5. 1 inci halia
6. 4 sudu makan kari ayam (kalau nak pedas..tambah lagi)
7. 1 tangkai daun kari
8. 200 gram ayam/daging di potong kecil(kalau nak tambah pun boleh..lagi sedap)
9. minyak dan garam secukup rasa
10. kiub ayam maggi (optional)/air

Cara-cara

1. Panaskan minyak. Masukkan bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk. Masukkan juga daun kari.
2. Masukkan rempah kari dan masukkan sedikit air..biarkan hingga naik minyak..masukkan pula ayam/daging. Masukkan garam.
3. Masukkan ubi kentang dan bawang besar dan tambah 1 cawan air.
4. Masukkan kiub ayam maggi dan masak sehingga ubi kentang empuk dengan api yang perlahan.
5. Biarkan sejuk sebelum di gunakan.

Bahan-bahan untuk doh

1. 150gm mentega - suhu bilik
2. 280gm tepung superfine
3. 1 biji kuning telur (pukul sikit)
4. secubit garam
5. 1 sudu teh gula halus

Cara-cara

1. Gaulkan tepung dengan gula halus hingga rata.

2. Campurkan semua bahan yang lain dan gaul dengan tangan sehingga doh tak melekat di tangan.

3. Canai doh di antara 2 plastik dalam 1/2cm tebal.

4. Perlahan-lahan tanggalkan bahagian plastis atas dan terbalikkan doh ke dalam acuan pie.

5. Ratakan perlahan-lahan sehingga menutupi kesemua acuan pie. Potong lebihan tepi doh.
6. Masukkan inti yang telah sejuk dan tutup bahagian atas dengan kepingan doh.

7. Bahagian tepi atas doh di tekan-tekan dengan garpu supaya bahagian atas dan bawah doh melekat.

8. Sapu dengan kuning telur dan larikkan dengan garpu secara brsilang untuk menghasilkan corak.

9. Lebihan doh jangan di buang, boleh digunakan untuk menghias atas pie.

10.Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 180 C selama 30 minit.

11. Biarkan selama beberapa minit dalam oven sebelum di keluarkan.