Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, April 20, 2009

Kuih Cek Mek Molek





sumber/credit to : kak CT
gambar kuih keria : kak CT
gambar kuih cek mek molek: cik epel


Bahan-bahan
:

5 biji ubi keledek (sederhana besar)
1 cawan tepung gandum
50 gm gula pasir

1/4 cawan air
* sedikit garam *
Minyak untuk menggoreng


Cara-cara
:

1. kupas ubi keledek, bersihkan dan rebus ubi keledek bersama sedikit garam hingga empuk.

2. Toskan dan biarkan sekejap, dan lenyek2 kan. Biarkan sejuk.

3. Masukan tepung ke dalam ubi keledek tadi dan adun hingga tak melekat ditangan. Jika masih lagi lembik bolehlah ditambah tepung sedikit.

4. Ambil sedikit adunan, bentukkan bulat2.Tekan adunan dan leperkan sedikit. Buat lubang ditengah2 macam nak buat donat tu ya. Buat sehingga habis. Goreng hingga masak.

5. Gula pasir dan air dimasak di dalam kuali hingga air gula menjadi pekat. Matikan api.

6. Masukkan ubi keledek yang sudah digoreng tadi, dan gaul hingga kuih bersira gula. Angkat kuih dan boleh dihidang.

Nota cik epel : ini resepi asal kak ct untuk kuih keria...tapi saya buat kuih cek mek molek...ekekeke...kak ct...sori...boh gambar kuih keria kak ct kat sini....hiks! ^_^

Wednesday, April 15, 2009

Biskut Kastad



sumber/credit to : dah luper amik kat mane...dah lama print...ekeke...
gambar : cik epel

Bahan-bahan

1 cawan mentega
1 cawan gula halus/powder
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastad
1 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh vanilla

Cara-cara

1. Pukul telur/mentega/gula hingga kembang

2. Masukkan vanilla, baking powder, pukul lagi hingga rata.

3. Masukkan tepung kastad, gaul rata, masukkan tepung gandum.

4. Cetak dan bakar selama 20 minit.

Nota cik epel : selepas saya uli sume benda, baru saya perasan saya takde penerap biskut...maka dengan itu sebagai orang bujang yang kreatif, saya potong je guna pisau...ekeke..dan bulat² kan jer...aha...satu lagi...kalo nak hias² dengan coklat ke...apa ke..terpulang...maaf la...biskut saya tak cantik tapi housemate saya kata camni..."wahhhh...rasa macam penah makan je biskut nie..kat mana ye...aha! biskut tiger!'...wakakaka...!

Nasi Goreng Lada Hitam

sumber/credit to : kak siti (my opismate ^_^)
gambar : cik epel

Bahan-bahan (anggaran tu, agak² jer ler ek...)

nasi putih
bawang merah - ditumbuk
lada hitam - ditumbuk
ikan bilis - ditumbuk
kubis/kacang buncis (terpulang nak boh sayur ape...)
garam/perasa
belacan (terpulang nak boh atau tak..tapi kalo boh...lagi cedap!)

Cara-cara

1. Tumis bahan-bahan yang telah ditumbukkan tadi.

2. Pehtu masukkan nasi putih...kacau...kacau..kacau sampai sebati...

3. Masukkan sayur....kacau....

4. Masukkan garam/perasa secukup rasa...

5. Siap!.. ^_^

Nota cik epel : sedap nasik tu...eventho ia adalah sangat simple...maka amat ler sesuai untuk orang bujang cam den nie haaaaaaaaaa....ekekeke...try jangan tak try....ekekeke...

Tuesday, April 14, 2009

Kek Batik


huhu..ngantuk sebenarnya nih..tu yg masuk sini update sesikit..resepi arini ialah kek batik.. ni pun sangat mudah ye tuan2 dan puan2.. x de la alasan tak de oven ke...takde mixer ke...sbb walaupun nama nya kek...tp tak perlukan benda2 tu..asal ada peti ais dah cukup dah..

ok mari kite mulakan...


Bahan-Bahan


1 buku buttercup

1 peket biskut marie (jgn guna jenama tiger sbb sgt lembut)

1 peket milo 250g

sedikit serbuk koko

1/2 tin susu pekat (leh adjustable ikut tekak manis anda)

1/2 cawan air (kalo agak pekat leh tambah lagi sket)



Cara-Cara


Biskut marie dipecah 4.. then letak dalam bekas..


panaskan periuk.. masukkan sebuku butter yg dah potong2 dalam periuk...biar sehingga cair.. kemudian masukkan susu pekat... masuk 1/2 tin dulu...tuang 1/2 cawan air.... n then dah sebati masukkan milo sedikit demi sedikit sambil kacau perlahan2... time ni api kene kecik kay...pastu masukkan sedikit serbuk koko...kalo suke pahit2 letak la lebih... n then kacau sebati..n rasa la...kalo kurang manis tamba lagi susu pekat, kalo dah termanis tak dapek den nak nolong nye ek...n then masak sampai seme sebati dan agak likat....n then tuangkan adunan coklat ni kat bekas biskut marie tadi..n kacau sambil tekan2 kasik mampat... n then just masukkan lam peti ais... pas 3 jam dah leh makan...agak2 coklat tu dah keras...

potong2 bagi nmpk cantik batik2 die tu... n then ngapppppp!!!!


huhuuh..dah bih tulih ni pun still nagntuk lagik...tolong!!!!!

Monday, April 6, 2009

Karipap

sumber/credit to : jo MYR @ ummi
gambar : cik epel

Bahan (Doh Karipap - 20 - 25 biji):-
  • 4 cawan tepung
  • 3/4 cawan minyak- panaskan
  • 3/4 cawan air - atau lebih
  • 1 sk garam

Cara-cara:-

  1. Masukkan minyak yg betul2 panas dalam tepung, kacau dgn folk, bila sejuk, kacau dgn jari sampai berderai.
  2. Masukkan air. Uli sampai rata sebati.
  3. Buat bulat kecil2 sesuai utk size 1 biji karipap.
  4. Bila dah siap tutup dgn plastik tak nak kasi kering.
  5. Menguna rolling pin, gelek , jgn terlalu nipis. masukkan inti, klim.
  6. Goreng dengan api perlahan.
Bahan Inti (untuk 60 biji) - ummi buat 1/3 dari bahan ni..
  • 600gm potato - potong dadu
  • 150gm carrot - potong dadu ( kalau tak gantikan dgn potato lagi)
  • 500gm bawang besar- potong dadu
  • 3/4 cwn daging - potong halus
  • 3/4 cwn minyak
  • 3 sb rempah kari
  • 1 sb bawang putih kisar
  • 2 sb gula
  • 1 1/2 sb garam
  • 1 asam keping

Cara-cara:-

  1. Dalam kuali, panaskan minyak dan masukkan potato & carrot. masak sampai lembut. Menggunakan sendok berlubang, tos minyak, angkat. ketepikan.
  2. Dalam kuali yg sama, dan minyak lebihan goreng potato, masukkan bawang & bawang putih. masak sampai wangi & lembut.
  3. Masukkan rempah kari, daun kari jika ada dan masukkan daging., kacau kekejap.
  4. Masukkan potato & carrot. kacau lagi.
  5. Masukkan gula, garam dan asam keping. bila dah rasa, tutup api. Sejukkan.