Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, July 5, 2010

"a Doctor's " Butter Cake



sumber/credit to : one of the doctors in UPM

gambar : cik epel ^_^


Bahan-bahan

2 cawan gula

2 cawan mentega

2 cawan tepung gandum

1 1/2 cawan tepung naik sendiri

1 sdk esen vanilla

4 biji telur
1 sdb susu + 1/2 cawan air

Cara-cara


Buat macam kek biasa ^_^...



Butter Cream


Bahan-Bahan

1/2 cawan shortening
1/2 cawan butter
3 cawan gula aising
2 camb susu pekat manis
1 cmt vanilla

Cara-cara

- putar butter + shortening sehingga gebu...
- masukkan vanilla dan kacau rata...
- masukkan gula aising dan susu...putar sampai gebu...

Neiman-Marcus Cookie


sumber/credit to : rohana(hana)@diana

gambar : cik epel ^_^

Bahan-bahannya
2 cawan mentega
4 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking soda
2 cawan gula
5 cawan oats, dikisar
24 oz chocolate chips
2 cawan gula perang
1 sudu teh garam
18 oz coklat bar, diparut
4 biji telur
2 sudu teh baking powder
2 sudu teh esen vanilla
3 cawan kekacang, dicincang
(kekacang ikut pilihan anda, walnuts, hazelnuts, badam dll)

Cara-caranya
1. Oats dikisar sehingga menjadi halus.
2. Pukul mentega bersama gula dan gula perang. Masukkan telur dan esen vanilla.
3. Masukkan tepung, oats, garam, baking powder dan baking soda dan gaul adunan sehingga ia sebati.
4. Masukkan pula chocolate chip, parutan coklat dan kekecang. Gaul sehingga adunan sebati.
5. Bulatkan adunan dan atur diatas loyang pembakar 2 inci diantara adunan biskut.
6. Bakar selama 10 minit pada suhu 190’C.

Nota: Resipi ini menghasilkan 112 keping biskut dan jika terlalu banyak resipi boleh dibahagikan setengah.

Udang Lada Hitam

sumber/credit to : dayang@watermanlife

gambar : cik epel ^_^


bahan-bahan :
  • 300 gm udang basah (digoreng/direbus separuh masak terlebih dahulu)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 1 sdt sos tiram
  • 1 sdt sos cili
  • 1 sudu makan kicap manis
  • 1 sudu makan sos tomato
  • 1 sdt serbuk lada hitam (kalau xda, guna biji lada hitam dan ditumbuk)
  • 4-6 biji cili padi (diketuk)..akak hiris 2 biji jer...
  • bahan-bahan hirisan : daun bawang, daun ketumbar, daun sup, cili benggala.(akak potong cili hijau & cili merah jer...daun tak ade!)
Cara-cara :
  1. Gaulkan udang bersama kicap pekat dan lada hitam. Perapkan selama 10 minit.
  2. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali, tumis bawang putih hingga perang.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, cili padi dan sedikit air. Biarkan mendidih sebentar.
  4. Masukkan udang, bawang besar dan kicap manis. Kacau sebati. Akhir sekali masukkan bahan2 hirisan dan kacau lagi hingga wangi.
  5. Hidangkan setelah masak.
***tak cukup rasa, boleh tambah sos cili, garam dan kicap. adjustlah mana2 perlu. Selamat mencuba!

Masak Lemak Petola


sumber/credit to : nennie
gambar : cik epel
^_^

BAHAN-BAHAN :

2 biji buah petola
2 peket campuran suuhun/fucuk
1 genggam ikan bilis atau udang kering
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
Sedikit air

CARA MEMASAK :

- Bersihkan buah petola dan buang kulit yang keras , kemudian potong kecil-kecil . Rendam semua suuhun dan fucuk. Tumbuk semua bawang dengan ikan bilis .

-Masukkan semua santan dan bahan tumbuk dalam periuk dan didihkan di atas api sampai kuah masak . Kemudian masukkan sayur eptola tadi dan kacau jika kuah agak pekat bolehlah di tambah sedikit air .

-Masukkan garam kacau sampai sampai sayur petola agak layu , kemudian masukkan semua fucuk serta suuhun , kacau lagi sampai la sayur petola ini masak.