Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers

Sunday, July 31, 2011

Carrot Cake




...I looooovvveeeee carrot cake...but most of the time kalo beli kat SR, mesti tak menepati citarasa anak tekak saya ni...tak tau kenapa...padahal selalu dok pujuk hati kate, mesti sedap..mesti sedap...ntah la..lain org, lain citarasanya..kan...?..last saya makan yg sedap, masa beli kat food tech upm nuu...tp itu duluuuuuuuuuuuu...la nie beli...ermmm...tak rasa pape...

...sooooo...godek punye godek...terjumpe resepi ni kat blog si gadis comey nie...rai...siap tunjuk camne nak wat carrot yang comel2 tu lagi..tengkiu rai for the tutorial...so geng...jom wat this carrot cake! bagi saya...sedappppp sangatttt!!!! kakak2 kat opis pun kate this cake kurang manis...just nice...jom try! tak rugi..btw...saya ikot resepi ishikawa tu.. ^^ ....


sumber/credit to : ishikawa ayumiMyR @ rai

gambar : cikepel ^^

Bahan-bahan ( 9 inch )

  • Bahagian Kek
  • 1 1/4 cup minyak jagung (kalo darurat, myk masak pn blh)
  • 4 biji telur gred B
  • 120 gm gula castor
  • 120 gm gula perang
  • 100 gm walnut cincang ( panggang sebentar) - saya guna badam ^^
  • 250 gm tepung high protein (tepung gandum pn ok)
  • 1 tsp baking soda
  • 1/4 tsp garam
  • 1/4 serbuk kulit kayu manis (boleh lebihkan kalau suka)- saya masukkan serbuk kulit kayu manis & nutmeg ^^
  • 1 1/2 cup carrot yg telah disagat
  • 1 cup golden raisin (kalau ganti buah masam2 pn boleh e.g prune, nenas kiub - ditoskan airnya)
  • 1 tbs susu pekat (utk moist - kalau xnak xpe) 
  • 1 tsp baking powder - yang nie, saya tertambah..ekeke..but boleh je kalo uolss tamo...^^
  • Cream Cheese Frosting
  • 120gm gula icing
  • 250gm cream cheese
  • 120gm unsalted butter (kalo xde unsalted, belasah je la) - unsalted butter la best! ^^

Cara-cara

  1. Pukul telur dan gula hingga kembang. masukkan minyak, sebatikan.
  2. kemudian, masukkah bhn2 kering yg telah diayak (tepung, baking soda, serbuk kulit kayu manis dan garam). kaup balik dengan senduk kayu.
  3. akhir sekali, masukkan carrot, raisins. gaul sebati.
  4. masukkan dlm loyang 9 inci yg telah di alas kertas minyak. bakar selama 45 minit pada suhu 180C. guna lidi utk pastikan dalam kek masak.
    bila kek masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar.
  5. cream cheese frosting masukkan cream cheese, gula icing yg telah diayak, dan butter ke dalam food processor (FP). guna blender pn ok. blend kan semua, dan sapukan di atas kek.
  6. utk lebih sedap, chill kan semalaman. note that frosting tu senang melt kalo letak kt luar lama2. so, bila btul2 nk makan baru bring out.
    happy baking! ^__*

Sunday, July 24, 2011

Kek Karamel


 
~ dah lama gile tingin nak wat kek karamel..tapi rasa cam susah sangat sebab pikir banyak steps nak kena wat..rasanya almost 2 weeks gak niat nak wat tu tertangguh...cuma saya rasa, next time kek ni nak kena boh baking powder sikit dan tambah sedikit lagi gula kat dalam puding tu...pape pong, sangat sedap...time sejuk2 lagi best...cuma tu la..mr. yon kate, kasik tambah gula sket dalam karamel tu...owh pengkomen yang setia...tengkiu veri strong for the comment..^^ ~


sumber/credit to : yaniMyR @ norizna
gambar : cikepel

Bahan-bahan
• Karamel

• 60g gula
• 1 sudu besar air
• 2 sudu besar air

• Puding

• 4 biji telur
• 500ml susu segar
• 70g gula
• sedikit esen vanilla

• Kek span
• 140g tepung gandum
• 120g gula halus
• 4 biji telur
• 40g mentega- dicairkan
• pewarna (kalau nak buat kek pelangi)
**boleh masukkan 1 sudu teh baking powder**

Cara-cara


1.Sapukan loyang dengan butter lembut. Cairkan mentega dan ketepikan.

Sediakan karamel
2. Campurkan gula dengan 1 sudu air. Panaskan sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air lagi. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.

3. Sediakan puding. Panaskan susu dan gula sehingga gula hancur dan padamkan api.

4. Masukkan telur dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sedikit. Kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan-lahan ke dalam mangkuk sambil dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.

5.Tapiskan no.4 ke dalam loyang karamel tadi.

Sediakan kek span.
6. Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula sehingga kembang.

7. Pukul pula telur kuning dengan separuh gula lagi sehingga jadi bentuk krim.

8. Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.

9. Ayak tepung ke dalam no.8 Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.

10. Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.

11. Bahagi adunan kepada 3 bahagian, warnakan setiap satu mengikut kehendak masing2. Tuang setiap bahagian berselang seli ke dalam loyang puding tadi sehingga habis.Panaskan oven ke 170 degree. Masukkan air suam ke dalam dulang oven (waterbath). Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.

Muffin Pisang Inti Coklat


~ pisang ada lagi balance dlm fridge...jenuh gak dok pikir nak wat ape..last2 kite kasik godek pencinta muffin nyer blog...tengkiu izah ^^...sapa ada pisang2 yg ala2 tak termakan tu, moh le kite wat muffin pisang berinti coklat nie..sedappppp....!!!! ^^ ~

sumber/credit to : ros jintamanis @ izah
gambar : cikepel ^^


Bahan-bahanya


2 cawan tepung gandum

 1 1/3 cawan gula

2 biji pisang yang ranum (saya letak 200++ gm)

1\2 cawan minyak masak

2 biji telur

1\3 cawan  susu segar

1 sudu kecil soda bikarbonat

1 1/2 sudu kecil baking powder

beberapa titik esen vanila (saya boh perisa pisang)

beberapa ketul coklat dairy milk (saya guna compound chocolate beryls)

Cara-caranya


1. Hancurkan pisang dengan menggunakan gelas dan letakkan 1/2 sudu kecil garam.


2. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat, kemudian pukul telur hingga berbuih baru masukkan gula, pukul lagi hingga kembang.


3. Selepas itu, masukkan pisang dan kacau sebati, kemudian masukkan minyak, dan tepung sedikit demi sedikit, titik kan beberapa esen vanila, akhir sekali masukkan susu segar, masa ni jangan guna mixer ye, guna spatula atau senduk kayu je.


4. Cedokkan adunan tadi didalam papercup muffin ( isikan 3/4 papercup) dan letakkan coklat di tengahnya, bakar pada suhu 170 darjah selama 18 ke 20 minit, *izah bakar 25minit, sejukkan atas redai dan tabur sedikit dengan sugar powder. Sedia untuk dihidangkan. Sealmat Mencuba.

Friday, July 8, 2011

Tiramisu Lagi


...haish...buat tiramisu lagi..tak abeh2 lagi gan tiramisu...nak wat camne kan? sbb sedap sangat..tsk.. -_-"
kalo nak, amik kat sini ek...but this time saya letak chocolate cake...ada balance2 tu, kite kasik perabis...kalo tak...rugi Oooo..so baek kite selang seli gan beskot tiramisu tu..cuma sukatan tu, saya kasik double...nway..memang sedap! masa wat nie, saya tak tengok resepi pong...main campak je..pergh! gile berlagak... -_-" ...