Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers

Saturday, February 18, 2012

Nasi Ayam Simple Cikepel

...ermmm...cam tak caya resepi ni olahan saya sendiri...cam main masak-masak lak...hihihi...

...ok..since si Ichiro suka makan nasik ayam, saya pun try la buat...ini lunch kami hari ini ^^ ...

...sangat simple...dah nama pun main campak je kan...hihi...ok..resepi kat bawah kay...

sumber/credit to : cikepel ^^
gambar : cikepel ^^

Bahan Untuk Sup Ayam
1/2 ekor ayam
1 ulas bawang besar - mayang halus
5 ulas bawang putih - mayang halus
1 sup bunjut
2 @ 3 ketul stok ayam m.e.g.g.i
garam secukup rasa
sos tiram 

Cara-Cara
- tumis bawang besar & bawang putih sehingga garing.
- masukkan air & ayam...rebus sekejap..
- masukkan sup bunjut & stok ayam m.e.g.g.i ...
- tambah air lagi (untuk dimasukkan ke dalam nasi) pastu tambah garam...
- saya masukkan sedikit sos tiram.

Nasi (saya guna rice cooker)

- 2 cawan beras
- air rebusan (sup ayam tadi)
- mentega - cairkan

Cara - cara
- basuh beras sehingga bersih.
- masukkan air rebusan (ikut sukatan beras yang uolls selalu pakai).
- lepas tu masukkan mentega yang telah dicairkan...kacau...pahtu boleh la press ON  :)

Ayam
- Kicap Pekat
- Madu

Cara-cara
- ini saya main agak je sukatannya...amik kicap pekat and madu sikit..kacau sebati..pastu amik ayam yang telah direbus tadi...gaul..gaul...gaul...hihi...
- lepas tu, boleh la digoreng...tapi saya goreng sekejap je...if goreng lama-lama, takut kering lak isi dalamnya...

Kicap
- saya guna lebihan yang kite gaul ayam tadi....

Sos Cili
- saya beli sos cili  a.y.a.m.a.s  tu..hihihi...

sekian....tengkiu veri mashhhh... ^^

Roti Paung







...1st time in my life...buat roti baru menjadi..tsk..tsk..tsk..sadis...opsss..adakah ia menjadi kali ini disebabkan penangan KA stand mixer...wehoooo...keh! keh! keh! ...

....ini projek last week...tiba-tiba cam nak makan roti...tapi roti yang wat sendiri...so carik la resepi yang paling simple yang tak yah pakai bread improver or bread softener bagai tu...(sbb takde lam stok)...tu pun seb baik ada sepeket yis...fuhhh...

...so...cam biasa...roti ni kite cicah gan air kopi la...fuh! sedap! makan time panas-panas tu memang marveles la kan...pehtu ikot uolls nak taruk ape...saya taruk butter & cheese...ikot suka uolls la nak boh apa...hihi...yg pasti, gebussss...

...so sapa-sapa yang tingin nak wat roti paung neh, boleh la cuba resepi nie...

sumber/credit to : matakupedasditerengganu

gambar: cikepel ^^

Bahan-bahan ( dapat 2 bekas - tin bakar kek bulat )

  • 300 gm tepung gandum
  • 80 gm gula
  • 1 tspn yis dicampur 1/2 - 3/4 air suam
  • 2 biji telur
  • marjerin

Cara-cara

  1. Yis direndam air suam. Kemudian gaulkan kesemuanya sekali. Tinggalkan selama 2 jam.
  2. Ambil sedikit adunan, masukkan marjerin ke dalamnya dan bulatkan.
  3. Masukkan ke dalam tin pembakar- jarakkan sedikit. Tinggalkan sebentar lagi agar ianya naik sedikit.
  4. Sapu atasnya dengan kuning telur atau marjerin.
  5. Bakar selama 10-15 minit dalam 180darjah.

Thursday, February 9, 2012

owhhh my booooo.... - Kitchenaid Stand Mixer-




...meh nak show off seket...ekekeke...

....weeehooooo....rasa cam di alam mimpi je...haihhhh...meh ketuk pala lutut gue jap...iskh! iskh! iskh!...

...akhirnya...tercapai gak impian nak ada stand mixer neh...ooowwwhhhh my boo...ai lap yuuuuu....auuuummm....light pink lagi yuuuuu.... ^^

:: (awas...uolls harus membeli voltage converter ye...) ::

...terus rasa cam nigella lawson tu...koh! koh! koh! ^^...

...ok...tanpa membuang masa lagi, if uolls nak kitchenaid stand mixer camni, uolls boleh order dengan puan mariya @ hasben beliau...sila masuk blog beliau di sini ye...

....cuma saya nak pesan, uolls jangan la terlalu mengharap akan dapat barang ni cepat sebab depa pun order kat US nuuu...so memang amik masa...jangan terlalu 'push' depa...jadi uolls harussss....sabarrrrrr...^^...jangan segan-segan nak contact dorang ye...dorang sangat baik hati... :) even tak pernah berjumpa cuma dengar suara je...tengkiu cikgu & wifey :)

nota cikepel : tengah bersemangat nak mem'baking' neh...fuh! fuh! fuh!

Pavlova 3



 ...iskh...tak abeh2 gan pavlova kan? ekekeke...ekceli my mom, sister & anak2 buah mai umah...pastu my sister asked me untuk buat pavlova nie...dia nak rasa katanya...

...kesedapan yang memang tiada tandingan la kan? ekekeke...so if nak resepi, amik kat sini ye... ^^

Marble Chocolate Cheese Brownies

 
... marble choc cheese brownies yang sangat sedap dan amat fofulerrrr sekallliiii....resepi ni dah lama saya amik dari kak rin chan....

sumber/credit to : kak rin chan
gambar: cikepel ^^


Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.


Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong. 

nota cikepel: saya bakar brownies selama 25 minit kemudian selepas tuangkan adunan cheese tu, saya bakar api atas bawah selamat 10 minit...pastu tambah lagi 5 minit api atas sahaja...hehehe.. ^^