Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, August 2, 2013

Biskut Samperit Sedap


...biskut samperit ni memanggggg sedap! bagi saya yang tak reti buat biskut ni, memang satu kejayaan yang besar la kan kalo saya kata biskut ni sangat sedap! tengkiu kepada penyumbang resepi!

...sambil buat sambil makan...hihihi..buat malam memang best sebab boleh rasa terus...kalo buat siang hari, kena tahan sampai la berbuka puasa..hihi...

...sapa-sapa yang belum buat lagi, memang sempat lagi kalo nak buat! jom!!!!

sumber/credit to : Qasehqu Quinnie

gambar: cikepel ^^


Resepi asal: Fb Nazian Nazir dan kak Busu Shamsiah
Sumber :Rabia Azhar


Bahan2

1 buku buttercup  -saya guna planta 250gm
3/4 @ 1 cawan gula halus boleh juga gula aising, -saya guna gula icing
1 bji telur kuning,
1 sudu teh esen vanila.

1 cawan tepung ubi,*
2 cawan tepung kastad,*
2 cwan tpg gandum *( ayak semua tepung*)

ceri utk hiasan
sedikit pewarna hijau dan merah


Cara2

1. mula2 pukul gula dan planta hingga kembang...kemudian masukkan telor kuning dan esen vanila...pukul sekejap je..janji sebati.....


2. kemudian masukkan tepung2 yg telah diayak....gaul sebati guna tangan...buat hingga menjadi doh. doh tak terlalu lembik dan tak keras...pandai2 la agakye....kalau doh lembik tambah tepung gandum lagi...kalau doh berderai..tambah lagi planta...kemudian bahagi 2 doh dan letak satu pewarna hijau dan satu pewarna merah. uli hingga warna rata. rehatkan doh dlm 15 minit kemudian baru leh terap.


3. panaskan oven suhu150c...kemudian terapkan doh atas dulang..saya guna non-stick nya dulang..so tak yah sapu planta kat dulang tu...tapi kalau guna dulang biasa..sapu rata planta atas dulang.


4. paip doh guna acu samperit....yg bhgn bawah tu saya guna acu samperit....yg atas tu guna nozle tuk buat icing so saiz dia kecik skit la yg kat atas tu....ikutla nak letak warna mana yg kat atas dan mana yg bawah....nak buat sebelah merah sebelah hijau cam rabia buat pun cantik jugak.


5. dah siap paip penuh dulang....letakkan ceri kat atas dia....kemudian bakar...biar oven tu panas 20m dulu then baru leh bakar....saya bakar lebih kurang 15-20 minit....biskut ni sedap kalau bahagian bawah dia tak hangus sgt...pandai2 la adjust ikut oven masing..:)


(nota: biskut lebih rangup kalau guna planta atau margerin dari guna butter...tapi kalau suka butter apa salahnya kan..ikut selera....masa saya buat ni..stok tepung kastard saya hanya ada 1/2 cawan jek..jadiknya saya tambahkan lagi 1 1/2 cawan tu guna tepung jagung...dia kalau guna tepung kastard sepenuhnya lagi wangi la biskut nih sebab bau tepung kastard tu...tapi kalau nak ganti dgn tepung jagung pun boleh..sama je sedapnya...)

Pizza Cikepel

Memandangkan tak tau nak letak nama pizza ni apa...kita letak je la nama Pizza Cikepe...hihihi...senang yang amat kalo nak buat pizza ni...letak je topping kegemaran uols...kalo Mr. Yon kata sedap, gerenti sedaplah! hehehe... ^^

gambar: cikepel

Bahan2:

Pizza Base - saya beli yang ready made kat kedai bakery.

Topping:

Sos Prego - amik yang Tradisional
Bawang besar - potong
Bawang putih - cincang
Mozarella Cheese
Daging ayam - potong dadu
Cendawan Shitake - potong
Hotdog - saya guna perisa Cheese & Herbs
Olive Oil
Garam

Cara2:

- Panaskan oven dulu. saya letak suhu 200°C - bergantung pada oven masing-masing.

-Tumis bawang besar + bawang putih.

- Then masukkan daging ayam yang dah potong dadu tadi...kacau sekejap.

- Lepas tu masukkan hot dog. kacau lagi...

- masukkan garam secukup rasa...

- Lepas tu, sapukan sos prego atas pizza base tadi...then letak topping yang dah masak tadi...pastu tabur la sebanyak mana mozarella cheese yang uols nak... ^^

- Pastu bakar dalam masa 15 - 20 minit macam tu....

- Siap! ^^

Aiskrim Pelangi Dengan Buah-Buahan


...nampak menarik eskrem ni masa tengok dalam blog cik epal...so...jom kita buat! yang mana ada buah dalam fridge tu, bolehh buat sekarang! jom! ^^


sumber/credit to : cik epal

gambar: cikepel

Bahan2:

Buah-buahan yang kalerful
Lemonade
Madu

Cara2: 

Susun buah-buahan dalam bekas then last sekali masukkan lemonade & madu yang telah dibancuh ke dalam bekas tu...siap!