2 ekor ikan kembung saiz besar-digaram kunyitkan dan dibakar. (boleh juga diguna utk ayam)
1 cawan santan pekat atau terpulang jika mahu lebih
3-5 sudu besar tepung beras dicampur sedikit air
sedikit air asam jawa@asam keping
garam dan gula secukup rasa
Bahan tumbuk/blender:
4 biji bawang putih
3 batang serai-dititik
3 cm halia
2 camca besar ketumbar
1 camca kecil jintah putih
1 camca kecil lada hitam
Cara-cara
1. Tumbuk kesemua bahan kecuali serai .
2. Tumiskan semua bahan dgn sedikit minyak hingga agak wangi.
3. Masukkan santan dan tepung beras.Biarkan mendidih dan kelihatan likat dan masukkan air asam@asam keping kemudian rasakan garam serta gula.
4. Bolehlah dicelupkan ikan ke dalam kuah atau kuah boleh dituang keatas ikan bakar tadi.
Cik epellllllllll,,,
ReplyDeletetima kacih bebanyok ye sb bg resepi ni!!!
heehe..cecame...
ReplyDelete