Ayam Masak Sambal Kicap
sumber/credit to : buku masakan kak hanieliza gambar : cik epel ^_^Bahan A500 gram ayam1 batang serai (diketuk)5 helai daun limau purut (dikoyak)3 sudu besar sos tomato5 sudu besar kicapminyak masakgaram (sekiranya perlu)Bahan B (Dikisar)20 tangkai cili kering5 ulas bawang merah1 labu bawang besar3 ulas bawang putih2 cm halia1/2 cawan airCara-Cara- Ayam dibuang kulit dan dipotong kecil. Basuh dan toskan.- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar dengan serai hingga wangi dan garing.- Masukkan ayam dan kacau. Biarkan hingga ayam lembut dan naik minyak.- Masukkan daun limau purut, sos tomato dan kicap.- Masakkan hingga naik minyak.- Sedia dihidangkan.
amboi merah bebeno nyer..:)
ReplyDeleteteleleh leleh ni :P
ekekeke...
ReplyDeleteitu namanya...
pencahayaan yang melampau...hahaha!!!