Saturday, April 11, 2020
Resepi Sotong Tumis Bersantan
Sotong masak macam ni kite memang suka sangat2.
Dulu mak kite selalu masak sotong macam ni.
Sama ada masak tumis bersantan atau masak sup yang kuah warna hitam tu (dakwat sotong).
Ok.
Mr. Yon pun memang suka sangat2 dengan resepi ni.
Jadi kite nak simpan resepi ni kat sini dan share dengan uols di luar sana.
Senang kalu ada yang tiba-tiba nak try buat, boleh la rujuk resepi ni.
Gambar: cikepel
Sumber/credit to : mak cikepel
Bahan-bahan
Sotong (500 g sederhana besar)
Bawang merah - tumbuk
Bawang putih - tumbuk
Cili kering yang dikisar @ Cili boh
Santan
Gula melaka
Garam
Perencah secukup rasa meggi atau ajinomoto
Minyak masak
Air asam jawa @ Air + 1 asam keping.
Cara-cara
Masukkan bahan2 tumbuk dan cili boh ke dalam kuali.
Tumis sehingga naik bau.
Lepas tu masukkan sotong yang telah dibersih dan dipotong tu. Kacau.
Kemudian masukkan santan (kite guna santan kotak) dan masukkan air asam jawa atau kalau takde asam jawa, masukkan air dan masukkan 1 asam keping. Air tu agak2 je.
Dah siap kacau, masukkan gula melaka, perencah secukup rasa dan garam sikit.
Pastu kacau... Biarkan sekejap sampai mendidih..Kacau lagi...pastu dah agak2 mcm dah pekat sikit, dah boleh angkat.
Makan dengan nasi putih panas2.
OHHHH SEDAPPPP.....
No comments:
Post a Comment