Cumanya masa Aunty Kie nak pi beli ikan tongkol tu, ikan tu habis.
Arghh...tak leh jadi ni.
Terus capai ikan tenggiri.
Nak pergi pasar borong memang idok le...jauh.
Kalau dulu lain la, sebelah rumah je...
Pastu cili hijau takde plak dlm fridge.
Tapi takpe, kita letak je cili merah.
Hehehe..sedap jugak!
Janji ada rasa masam2 asam keping.
Kalau Emak Aunty Kie, dia akan rebus dulu ikan tongkol tu dengan beberapa keping asam keping & garam kasar. Air sikit saja. Rebus ikan tu.
Lepas tu biarkan semalaman atau 1/2 jam ke kalau nak cepat.
Biar rasa masam tu menyerap.
Fuh...memang sedap!
Kalau raya kat Kelantan, Emak Aunty Kie mesti buat Nasi Dagang + Gulai Ikan Tongkol + Gulai Ayam + Udang + Telur. Tu memang wajib ada.
Kalau tak, kadang-kadang tukar menu.
Tak buat nasi dagang, beliau akan buat Nasi Minyak.
Tapi Aunty Kie suka request Nasi Dagang.
Hehehe...
Okey, panjang pulak celoteh. Kat bawah ni resepi k.
Sumber/Credit to : Emak Aunty Kie/Cikepel
Gambar : Aunty Kie/Cikepel
Bahan untuk gulai ikan tongkol:
3 cawan santan sederhana pekat
2 keping asam gelugur
1/2 ikan tongkol-dibersihkan dan dipotong ikut suka
1 biji cili hijau
garam secukup rasa
10 biji bawang merah *
2 cm kunyit hidup *
4 cm lengkuas *
6 tangkai cili kering *
Bahan bertanda * dikisar halus
Cara-cara:-
Untuk lauknya-Panaskan santan dlm periuk.Setelah mendidih,masukkan bahan kisar.Biar mendidih sekali lagi.
Masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
Akhir sekali masukkan ikan tongkol dan cili hijau.Biar hingga ikan betul2 masak.
Angkat dan hidangkan bersama nasi dagang.
No comments:
Post a Comment