Sebenarnya dah lama buat cucur nasi ikan bilis ni tapi tak sempat nak update kat blog.
Sebenarnya ni kali ke-3 buat cucur nasi ni.
1st buat tu, tak baca cara-cara dengan betul.
Terus humban nasi ke dalam tepung...memang tak jadi le kan.
Sapa soh tak baca resepi betul2...wuwuwu...
2nd buat, baru la jadi...
so kali ke-3 ni baru la ada kegigihan nak ambil gambar & update kat blog dengan harapan uols yang nak try resepi cucur nasi ikan bilis ni dapat buat juga :)
Selamat mencuba!
Gambar : Aunty Kie/Cikepel
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan nasi
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 biji bawang besar, didadu
1/2 cawan ikan bilis, cuci dan rendam sekejap, toskan
1 biji lada merah, hiris halus
Daun sup/daun bawang, hiris halus (mat guna daun kuchai)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan nasi, air, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dalam alat pengisar. Kisar hingga halus. Gaul bahan2 kisar tadi bersama tepung gandum, daun sup/daun bawang, cili hiris, bawang besar dan perasakan dengan garam secukupnya. Gaul hingga rata. Ketepikan.
- Panaskan minyak untuk goreng terendam. Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas, berhati. Buat hingga memenuhi kuali, tapi pastikan ada ruang.
- Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Buat selebihnya hingga siap.Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda.
No comments:
Post a Comment