Wednesday, September 16, 2009

Sambal Petai Ikan Bilis


sumber/gambar : cik epel ^^

Bahan²:

Petai
Ikan Bilis
Bawang Merah - blend
Bawang Putih - blend
Cili Kering/Cili Serbuk (saya guna cili serbuk baba's tu...bancuh dengan sedikit air)
Asam Keping/Asam Jawa(saya guna asam keping)
Garam
Gula
Pak Aji (tamo pun tak pe)
Minyak Masak

Cara²:

1. Masukkan minyak ke dalam kuali...goreng ikan bilis separuh garing...angkat & toskan.

2. Tumis bawang merah, bawang putih & cili yang telah dibancuh dengan air tadi...tumis sampai naik bau & pecah minyak...

3. Masukkan air sikit ke dalam tumisan tadi dan bubuh asam keping/gula/garam secukup rasa...

4. Kemudian masukkan petai...biarkan seminit dua...pehtu baru masukkan ikan bilis dan terus tutup api...

5. Siap ^^

nota cik epel : saya masak nie main agak² je...hehehe...so harap kawan² agak sendiri la ek berapa sukatan bahan² tu...yang pasti..makan gan nasik putih panas pehtu jangan lupe telur dadar...perghh..terus feeling² makan kat restoran..ahaks!

2 comments:

Bitter Sweet said...

sedapnya sambal ni cik epal, aduh lapar jadiknya..pekat n menarik tgk gambar tu

hari tu sy buat sambal petai udang..

cik epel said...

ekekee...
ni mesti peminat petai gak nie..ekeke...