Sunday, July 31, 2011

Carrot Cake




...I looooovvveeeee carrot cake...but most of the time kalo beli kat SR, mesti tak menepati citarasa anak tekak saya ni...tak tau kenapa...padahal selalu dok pujuk hati kate, mesti sedap..mesti sedap...ntah la..lain org, lain citarasanya..kan...?..last saya makan yg sedap, masa beli kat food tech upm nuu...tp itu duluuuuuuuuuuuu...la nie beli...ermmm...tak rasa pape...

...sooooo...godek punye godek...terjumpe resepi ni kat blog si gadis comey nie...rai...siap tunjuk camne nak wat carrot yang comel2 tu lagi..tengkiu rai for the tutorial...so geng...jom wat this carrot cake! bagi saya...sedappppp sangatttt!!!! kakak2 kat opis pun kate this cake kurang manis...just nice...jom try! tak rugi..btw...saya ikot resepi ishikawa tu.. ^^ ....


sumber/credit to : ishikawa ayumiMyR @ rai

gambar : cikepel ^^

Bahan-bahan ( 9 inch )

  • Bahagian Kek
  • 1 1/4 cup minyak jagung (kalo darurat, myk masak pn blh)
  • 4 biji telur gred B
  • 120 gm gula castor
  • 120 gm gula perang
  • 100 gm walnut cincang ( panggang sebentar) - saya guna badam ^^
  • 250 gm tepung high protein (tepung gandum pn ok)
  • 1 tsp baking soda
  • 1/4 tsp garam
  • 1/4 serbuk kulit kayu manis (boleh lebihkan kalau suka)- saya masukkan serbuk kulit kayu manis & nutmeg ^^
  • 1 1/2 cup carrot yg telah disagat
  • 1 cup golden raisin (kalau ganti buah masam2 pn boleh e.g prune, nenas kiub - ditoskan airnya)
  • 1 tbs susu pekat (utk moist - kalau xnak xpe) 
  • 1 tsp baking powder - yang nie, saya tertambah..ekeke..but boleh je kalo uolss tamo...^^
  • Cream Cheese Frosting
  • 120gm gula icing
  • 250gm cream cheese
  • 120gm unsalted butter (kalo xde unsalted, belasah je la) - unsalted butter la best! ^^

Cara-cara

  1. Pukul telur dan gula hingga kembang. masukkan minyak, sebatikan.
  2. kemudian, masukkah bhn2 kering yg telah diayak (tepung, baking soda, serbuk kulit kayu manis dan garam). kaup balik dengan senduk kayu.
  3. akhir sekali, masukkan carrot, raisins. gaul sebati.
  4. masukkan dlm loyang 9 inci yg telah di alas kertas minyak. bakar selama 45 minit pada suhu 180C. guna lidi utk pastikan dalam kek masak.
    bila kek masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar.
  5. cream cheese frosting masukkan cream cheese, gula icing yg telah diayak, dan butter ke dalam food processor (FP). guna blender pn ok. blend kan semua, dan sapukan di atas kek.
  6. utk lebih sedap, chill kan semalaman. note that frosting tu senang melt kalo letak kt luar lama2. so, bila btul2 nk makan baru bring out.
    happy baking! ^__*

Sunday, July 24, 2011

Kek Karamel


 
~ dah lama gile tingin nak wat kek karamel..tapi rasa cam susah sangat sebab pikir banyak steps nak kena wat..rasanya almost 2 weeks gak niat nak wat tu tertangguh...cuma saya rasa, next time kek ni nak kena boh baking powder sikit dan tambah sedikit lagi gula kat dalam puding tu...pape pong, sangat sedap...time sejuk2 lagi best...cuma tu la..mr. yon kate, kasik tambah gula sket dalam karamel tu...owh pengkomen yang setia...tengkiu veri strong for the comment..^^ ~


sumber/credit to : yaniMyR @ norizna
gambar : cikepel

Bahan-bahan
• Karamel

• 60g gula
• 1 sudu besar air
• 2 sudu besar air

• Puding

• 4 biji telur
• 500ml susu segar
• 70g gula
• sedikit esen vanilla

• Kek span
• 140g tepung gandum
• 120g gula halus
• 4 biji telur
• 40g mentega- dicairkan
• pewarna (kalau nak buat kek pelangi)
**boleh masukkan 1 sudu teh baking powder**

Cara-cara


1.Sapukan loyang dengan butter lembut. Cairkan mentega dan ketepikan.

Sediakan karamel
2. Campurkan gula dengan 1 sudu air. Panaskan sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air lagi. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.

3. Sediakan puding. Panaskan susu dan gula sehingga gula hancur dan padamkan api.

4. Masukkan telur dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sedikit. Kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan-lahan ke dalam mangkuk sambil dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.

5.Tapiskan no.4 ke dalam loyang karamel tadi.

Sediakan kek span.
6. Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula sehingga kembang.

7. Pukul pula telur kuning dengan separuh gula lagi sehingga jadi bentuk krim.

8. Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.

9. Ayak tepung ke dalam no.8 Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.

10. Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.

11. Bahagi adunan kepada 3 bahagian, warnakan setiap satu mengikut kehendak masing2. Tuang setiap bahagian berselang seli ke dalam loyang puding tadi sehingga habis.Panaskan oven ke 170 degree. Masukkan air suam ke dalam dulang oven (waterbath). Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.

Muffin Pisang Inti Coklat


~ pisang ada lagi balance dlm fridge...jenuh gak dok pikir nak wat ape..last2 kite kasik godek pencinta muffin nyer blog...tengkiu izah ^^...sapa ada pisang2 yg ala2 tak termakan tu, moh le kite wat muffin pisang berinti coklat nie..sedappppp....!!!! ^^ ~

sumber/credit to : ros jintamanis @ izah
gambar : cikepel ^^


Bahan-bahanya


2 cawan tepung gandum

 1 1/3 cawan gula

2 biji pisang yang ranum (saya letak 200++ gm)

1\2 cawan minyak masak

2 biji telur

1\3 cawan  susu segar

1 sudu kecil soda bikarbonat

1 1/2 sudu kecil baking powder

beberapa titik esen vanila (saya boh perisa pisang)

beberapa ketul coklat dairy milk (saya guna compound chocolate beryls)

Cara-caranya


1. Hancurkan pisang dengan menggunakan gelas dan letakkan 1/2 sudu kecil garam.


2. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat, kemudian pukul telur hingga berbuih baru masukkan gula, pukul lagi hingga kembang.


3. Selepas itu, masukkan pisang dan kacau sebati, kemudian masukkan minyak, dan tepung sedikit demi sedikit, titik kan beberapa esen vanila, akhir sekali masukkan susu segar, masa ni jangan guna mixer ye, guna spatula atau senduk kayu je.


4. Cedokkan adunan tadi didalam papercup muffin ( isikan 3/4 papercup) dan letakkan coklat di tengahnya, bakar pada suhu 170 darjah selama 18 ke 20 minit, *izah bakar 25minit, sejukkan atas redai dan tabur sedikit dengan sugar powder. Sedia untuk dihidangkan. Sealmat Mencuba.

Friday, July 8, 2011

Tiramisu Lagi


...haish...buat tiramisu lagi..tak abeh2 lagi gan tiramisu...nak wat camne kan? sbb sedap sangat..tsk.. -_-"
kalo nak, amik kat sini ek...but this time saya letak chocolate cake...ada balance2 tu, kite kasik perabis...kalo tak...rugi Oooo..so baek kite selang seli gan beskot tiramisu tu..cuma sukatan tu, saya kasik double...nway..memang sedap! masa wat nie, saya tak tengok resepi pong...main campak je..pergh! gile berlagak... -_-" ...

Tuesday, June 28, 2011

Tiramisu


...rupa-rupanye tiramisu nie memang sedap giler! dulu penah rasa...tapi beli punye...tapiiii..tak sedap.... -_-"...so hari nie, dalam keadaan mc mode, diri ni gigih try gugel and wat tiramisu...memang sedap! separuh saya bagi kepada pengasuh Ichiro...cuma next time saya perlu kurangkan serbuk koko kat atas tu...pape pong...sangat sedap...tengkiu to empunya resepi.. ^^ ...


sumber/credit to :  K.E MyR @ hana @ kak nor
gambar: cikepel ^^

Bahan-bahan
1 biji sponge kek atau apa2 kek ~ k.nor guna biskut tiramisu - saya guna beskot tiramisu
250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara

Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
Satukan gula, cheese dan cream
Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
Potong kek pada 2 bahagian
Tuangkan bancuhan nescafe ke atas kek
then sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...

Sunday, May 22, 2011

Kek Coklat Kukus Badariah


 ~ owhhh..kek ini memang marveles! Saya memang rekemen sangat2 sapa nak wat kek coklat neh... Ekceli last week dah buat 2 kali kek coklat tapi rasa cam tak menepati piawaian anak tekak je...so tadik, godek-godek resepi kek coklat kukus yang sedap...cam best je gambar kat blog ole2 summer cake tu...hihii..so saya kopipes ye...memang sedap! TETAPI topping tu, saya try wat ikot resepi, tapi x jadik..awat jadik berketul2 ek...serious saya fail bab2 neh...so saya try wat topping sendiri...topping main campak2 je...sukatan pun main taram jer...hihihi...saya masukkan coklat masakan, air panas sikit, beberapa sudu besar susu pekat manis & 2 sudu besar butter...tapi sedap jugak! ekeke...LEPAS TU, saya tak kukus, sbb pengukus kecik..tsk..tsk..tsk...so saya wat kaedah water bath...wehhhooo....Al-hamdulillah sedap jugak! Rasa ala-ala kukus gak..ekekeke...tataaaaaaaaaaaa.... ~

gambar : cikepel ^^

KEK COKLAT KUKUS BADARIAH
( sumber : Puan Badariah Ibrahim @ ResepiNet )
BAHANNYA :
  •  2 cwn tepung gandum
  • 1 cwn serbuk koko
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
       *************************
  • 2 biji telur (Gred A)
  • 1 cwn gula pasir
  • 1 cwn susu pekat manis
  • 1 cwn minyak masak (nak sedap lagi gunalah minyak Mazola)
       *************************
  • 1 cwn air panas
CARANYA :
  1. Satu bekas lain pukul telur, minyak, susu dan gula bagi sebati ( tak payah pakai mixer )
  2.  Masukkan tepung yang diayak tadi, kacau sebati lagi
  3. Last sekali masukkan air panas dan kacau sebati lagi.
  4. Adunan siap sedia dikukus. Kukus selama 1 jam.
  5. Balut tudung pengukus & kukus dengan api yg sederhana kecil...
Untuk Topping :
  • 2 sudu majerin
  • 3 sudu besar susu cair @ air panas
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 4 sudu besar susu pekat
- Masak secara double boiler / biarkan sebentar & Curahkan atas kek

Apam Dot Dot


~ orang lain dah berkurun wat apam dot dot neh, 
kite baru nak wat...huuu..sadisss..ni 1st time wat... -_-" 

** mengadu la kat lalink awat la apam balik saya nie rasa pahit-pahit manje...pehtu lalink kate, soda gan baking powder berbeza...pehtu baru le tingat...adeh! adeh! adeh! saya p masukkan soda bikarbonat tadik...adehhhhhhh... -_-"  )

sumber/credit to : hana
gambar : cikepel ^^

Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus - hana kurangkan
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
NOTE dr Hana:
  • Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
  • Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.

Wednesday, March 2, 2011

Cupcake

~ order from my friend yang nak jamu kawan-kawan opisnya makan... ^_^ ~

Sunday, February 27, 2011

Bukan Kek Hepi Bestday Hussin :p

~ kapkes for my opismate... :p ~

French Loaf With Cheese & Tuna

~ ohoooo...sedapnyeeeee....orang lain dah lama wat, tapi saya baru nak wat...sungguh ketinggalan...ohoooooo......

sumber/credit to :
by- anymz-mykitchen
sumber: K.Nor@SecubitGaram

gambar : cikepel ^_^

Bahan2:
1 batang french loaf(ala yg jual kat supermarket,roti panjang yg keras kematu tu)
1 tin tuna/sardin
1 biji buah tomato di hiris bulat2 nipis
1 sudu teh lada putih/lada hitam
beberapa keping cheese-kali ni akak guna mozarella cheese
butter

Cara:
French loaf di potong bulat2 atau menyerong
Tuna atau sardin di lenyek hancur
Ambil sekeping french loaf yang sudah di potong
Sapu butter di atasnya dan letak tomato
Letak tuna/sardin yang sudah di hancurkan di atas tomato
Tabur serbuk lada putih/hitam
Akhir sekali letak cheese yang sudah di potong kecil2
Sedia untuk di bakar.
Bakar hingga keperang2an.

Batik Cake @ Hedgehog Slice

~ dah lama dok intai resepi ni kat blog hana jipong kite nuuu...so try la wat even...hohoho...dapnye....ooohhh yeee...telur saya boh sebijik je sbb telur takde...muhehehe...tapi ok la jugak...yang penting, sedap & boleh dimakan tanpa was-was... :D
so kat bawah ni resepi asal ye...

sumber/credit to:-
resepi asal : wendyy@table2more
terjemahan : hanamemories.blogspot.com

gambar : cikepel ^_^

Bahan-bahan
  • 250g@satu peket biskut merie
  • 200g@satu peket milo
  • 397g @ 1 tin susu pekat - hana buh 3/4tin
  • 4 biji telur A
  • 1sk esen vanilla
  • 150g butter @ 2/3 cawan
Cara-cara
  • Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.*boleh rujuk step by step di SINI.
  • Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan agak kasar. Matikan api.
  • Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
  • Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
  • Keluarkan dan potong. Hidangkan.

Friday, February 11, 2011

Cake & Cupcake

~ my opismate mintak tulun saya watkan kek untuk her daughter...I hope her daughter loves this cake coz katanya anak dia suka makan buttercream... :)

~ cupcake ni lebihan daripada bancuhan kek tadi...ekeke... :)

Saturday, January 29, 2011

Magnolia Bakery Vanilla Cupcake & Buttercream



~ pagi tadi tiba-tiba wat cupcakes...rasa cam nak asah skill wat munge rose lagi...try & error...keep trying...usaha tangga kejayaan...lama-lama cam best plak wat munge rose nie...ekeke...kebetulan mama, papa & adik ipar mai umah...so jamu dorang gan cupcakes cumil nie...then bagi kat pengasuh yon jr, pastu jiran depan & sebelah umah nie...pehtu tapaukan seket untuk kakak & adik ipar seket...at least dapat la rasa even sikit pong kan... ^_^

sumber/credit to : ida merpati66 @ mama atiq

gambar : cikepel ^^

Bahan-bahan

1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 1/4 tepung gandum
250 gm butter (room temp)
2 cawan gula
4 biji telur gred A
1 cawan susu segar (kadang2 mama guna susu cair)
1 sudu teh esen vanila
* cupcake yang kaler coklat tu saya boh emulco ^_^ *

Cara-cara

campurkan kedua tepung ayak dan ketepikan.
krimkan butter hingga lembut, masukkan gula dan pukul masukkan telur satu persatu, pukul lagi. masukkan tepung diselang seli ngan susu dan vanilla, masukkan dalam paper cup, bakar 20-25min 180 C. sejukkan dan hias


Buttercream (untuk buat rose, basket, border dsb)

sumber/credit to : lady ana

250gm Cream mixture / Krimwell
250gm Shortening
300gm gula ising - diayak (2 kali ayak utk lebih halus)

Cara-cara :
1. Putar cream dgn shortening pada kadar sederhana sehingga kembang
2. Masukkan gula ising sedikit demi sedikit
3. Pukul lagi hingga ising kelihatan gebu dan putih

Tips untuk dapatkan buttercream yg cantik dan senang dilepa ** putar dengan mixer pada kadar sederhana selama 30 minit.

Monday, January 24, 2011

Cupcake & Buttercream

~ belajar wat rose kat youtube...ekekeke...~

~ sempena bestday my sil, kite kasik meriah gan kapkes...hiks! saya guna resepi butter cake...amik je kat sini...buttercream amik kat bawah nie...saya try & error je sukatan tu...sharing is caring...^^ ~

gambar: cikepel ^^

Bahan-bahan

1 cawan butter

1 cawan shortening

3 cawan gula icing

2 camca besar susu pekat

1 camca teh vanilla

Cara-cara

- putar butter + shortening sehingga kembang...

- masukkan gula icing....

- masukkan susu pekat dan putar....lagi lama lagi lembut + gebu...

Peach Cheese Cake

~ kek untuk my sil...boleh amik resepi kat sini...~

gambar: cikepel

Saturday, January 15, 2011

Biskut Bunga Cina


sumber/credit to : kak nor67@MyR

gambar : cikepel ^^

Bahan-bahan ( dalam 80 biji (bergantung pd cara tekan) )

  • 100gm mentega/marjerin
  • 90gm gula caster/halus
  • 1 biji telur (A)
  • 2 cawan tepung jagung
  • 1 cawan tepung ubi/kanji - saya guna tepung ubi ^^
  • ceri merah utk hiasan (potong kecil2) - saya tukar gan kismis ^^

Cara-cara

  1. Pukul mentega/marjerin dgn gula hingga putih(gebu). Masukkan telur dan pukul lg hingga kembang.
  2. Masukkan kedua2 tepung sikit demi sedikit hingga habis dan gaul sebati.
  3. Ambil acuan bunga dahlia dan masukkan adunan kedalamnya dan picit direct atas loyang yg dah digriskan (lebih elok jika lapikkan loyang dgn baking paper)
  4. Biasanya utk satu acuan tu boleh dpt 2 kuntum bunga cina. Sekiranya rasa susah nak kluar mungkin adunan terkeras sedikit, so amik sesudu kecil mentega/marjerin dan gaul pada adunan td hingga sebati
  5. Picit adunan keatas loyang dan buat lah hingga habis. Letakkan ceri yg dah dipotong di atas bunga cina td
  6. Bakar dalam oven (kepanasan 175C) sehingga masak (lebih kurang 15 minit bergantung pd saiz bunga tadi)
  7. Bila dah masak, kluar kan loyang dari oven dan jgn terus usik (sbb masa tu biskut ni agak berderai). Biarkan seketika dan alihkan ke redai supaya ia cepat sejuk. Hati2 masa mengalihkannya. Simpan dalam bekas kedap udara bila biskut dah sejuk.
  8. ** kalau lepas kita bakar biskut ni dan kelopak bunga tu collapse/penyek tandanya doh dah terlembik, so tambahkan sikit tepung ya..

Monday, January 3, 2011

Mini No-Fail Banana Muffin

~ ini projek nak abiskan pisang...nak try wat muffin lak, so jengah ke blog penggemar muffin...hihihi...jom serbuuuu....!

sumber/credit to: rima@izah

gambar : cikepel ^^

Ingredients :

  • 1 1/4 cup all purpose flour
  • 1 tsp baking soda*saya letak 3/4 tsp soda & 1/2 tsp baking powder
  • A pinch of salt
  • 1 cup sugar (I only used 3/4 cup)*next time nak kurangkan lagi
  • 1/2 cup canola/corn oil (I used melted butter)
  • 2 eggs
  • 1 cup mashed banana
  • 1 tsp vanilla

Method :
  • Mix flour, baking soda and salt.
  • Whisk sugar, oil and eggs until smooth. Add banana and vanilla, beating well.*saya guna mixer
  • Add flour mixture and beat until well combined.
  • Bake at 180 deg C for 25 mins. (I baked them at 160 deg C for 25 mins)
*saya buat dlm bekas papercup paling kecil,bakar pada suhu 180 C selama 15 minit.


Yields : 10 pcs for big cupcake casings or 18 pcs for smaller casings. (I got 11 pieces)

Ketam Masak Lemak Cili Api


~ tiba-tiba cam tingin nak try wat ketam masak lemak cili api...ni 1st time tau wat masakan berunsurkan ketam nie...hehehe....so carik resepi & jupe lam blog kak ena kite...jom try!

sumber/credit to : E-na Zarina

gambar : cikepel ^^


Bahan-bahannya:
  • 4 ekor ketam sederhana besar dibersihkan
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 keping asam gelugor
  • 300 ml santan pekat
  • 400 ml air
  • Garam dan perasa
Bahan di tumbuk/ blend :
  • 1cm kunyit
  • 1cm lengkuas
  • 1cm halia
  • 2 biji cili api (ni cili thai yg merah tu, besar n pedas... kalau cili api kg boleh lebihkan lagi)
  • 4 ulas bwg merah
  • 2 ulas bawang putih

Lasagna Versi Cikqilalala


~ lasagna dah lama giler bertapa lam kabinet...so try la wat...before that, carik resepi...terjumpa satu blog nie...gile sempoi resepi dia...so kalo korang nak try, sila masuk blog dia ye...erkk....gue malas nak copy & edit balik...hehehe...

sumber/credit to : cik qila

gambar : cikepel ^^

Moist Choc Cake



~ since mr. yon tingin nak makan kek yang toppingnyer just boh coklat cadbury je, jom kite try wat kek kak nor nie...sedap jugak...*ekceli dah lama wat kek nie, tapi malas nak update... ^^ *


sumber/credit to : nor_67@MyR

gambar : cikepel ^_^

Bahan-bahan ( loyang 9 in (tinggi 3in) )

  • 250gm butter
  • 1 cawan gula castor
  • 1 cawan gula perang
  • 4 biji telur (A)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 cawan susu segar suam
  • 1 1/4 cawan tepung naik sendiri
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • Utk choc ganache:
  • 150gm coklat masakan
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 1/4 cawan air panas
  • 1 sudu besar butter

Cara-cara

  1. Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
  2. Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
  4. Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
  5. Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil. Kukus selama 1 1/2 jam. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.
  6. Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
  7. Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.
  8. Tip: Untuk menghasilkan permukaan kek yg cantik bila kita curahkan choc ganache, terlangkupkan bahagian atas kek keatas pinggan. Biar bahagian bawah kek yg duk kat atas.