Sunday, July 31, 2011

Carrot Cake




...I looooovvveeeee carrot cake...but most of the time kalo beli kat SR, mesti tak menepati citarasa anak tekak saya ni...tak tau kenapa...padahal selalu dok pujuk hati kate, mesti sedap..mesti sedap...ntah la..lain org, lain citarasanya..kan...?..last saya makan yg sedap, masa beli kat food tech upm nuu...tp itu duluuuuuuuuuuuu...la nie beli...ermmm...tak rasa pape...

...sooooo...godek punye godek...terjumpe resepi ni kat blog si gadis comey nie...rai...siap tunjuk camne nak wat carrot yang comel2 tu lagi..tengkiu rai for the tutorial...so geng...jom wat this carrot cake! bagi saya...sedappppp sangatttt!!!! kakak2 kat opis pun kate this cake kurang manis...just nice...jom try! tak rugi..btw...saya ikot resepi ishikawa tu.. ^^ ....


sumber/credit to : ishikawa ayumiMyR @ rai

gambar : cikepel ^^

Bahan-bahan ( 9 inch )

  • Bahagian Kek
  • 1 1/4 cup minyak jagung (kalo darurat, myk masak pn blh)
  • 4 biji telur gred B
  • 120 gm gula castor
  • 120 gm gula perang
  • 100 gm walnut cincang ( panggang sebentar) - saya guna badam ^^
  • 250 gm tepung high protein (tepung gandum pn ok)
  • 1 tsp baking soda
  • 1/4 tsp garam
  • 1/4 serbuk kulit kayu manis (boleh lebihkan kalau suka)- saya masukkan serbuk kulit kayu manis & nutmeg ^^
  • 1 1/2 cup carrot yg telah disagat
  • 1 cup golden raisin (kalau ganti buah masam2 pn boleh e.g prune, nenas kiub - ditoskan airnya)
  • 1 tbs susu pekat (utk moist - kalau xnak xpe) 
  • 1 tsp baking powder - yang nie, saya tertambah..ekeke..but boleh je kalo uolss tamo...^^
  • Cream Cheese Frosting
  • 120gm gula icing
  • 250gm cream cheese
  • 120gm unsalted butter (kalo xde unsalted, belasah je la) - unsalted butter la best! ^^

Cara-cara

  1. Pukul telur dan gula hingga kembang. masukkan minyak, sebatikan.
  2. kemudian, masukkah bhn2 kering yg telah diayak (tepung, baking soda, serbuk kulit kayu manis dan garam). kaup balik dengan senduk kayu.
  3. akhir sekali, masukkan carrot, raisins. gaul sebati.
  4. masukkan dlm loyang 9 inci yg telah di alas kertas minyak. bakar selama 45 minit pada suhu 180C. guna lidi utk pastikan dalam kek masak.
    bila kek masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar.
  5. cream cheese frosting masukkan cream cheese, gula icing yg telah diayak, dan butter ke dalam food processor (FP). guna blender pn ok. blend kan semua, dan sapukan di atas kek.
  6. utk lebih sedap, chill kan semalaman. note that frosting tu senang melt kalo letak kt luar lama2. so, bila btul2 nk makan baru bring out.
    happy baking! ^__*

2 comments:

ASMIDA said...

yum3.. lazat...!! comel je carrot atas kek tu.. dak2 mesti suka.. minggu ni nak buat la.. thanks 4 the recipi.. :)

cik epel aka mrs.yon said...

yum..yum..hihihi...mmg sedap kek tu..tu la..comel je kan carrot kat atas tu..hihi..nak buat pun senang je..

ur most welcome awak :)