Wednesday, March 18, 2009

Nasi Ayam Sos Tiram

~sorry..ada gamba ayam aje...nasik ngan sup yilek..~

Arini kite belajar wat nasi ayam ye.. nasik ayam ada byk version... but yg ni leh la kalo nak kelainan...resepi ini dicilok dr my SIL a.k.a Kak Lin... sungguh yummy tau...tp bile die wat lagi yummy la sbb kite tinggal makan aje...hehheheh.. n seperti biasa resepi ni telah di oter mengikut ke'sempat'an aku aje..

Bahan2 utk sup:

Air ( Air yang diguna utk rebus ayam)
1/2 labu bawang putih
1 inchi halia
Serbuk Lada Putih
Garam secukup rasa

Rebus seperiuk air..agak2 leh muat sekor ayam la... tumbuk halia dan bawang putih...kemudian masukkan dalam air rebusan tu.. n tambahkan lada putih n garam

Bahan2 utk ayam:
1 Ekor Ayam
Sos Tiram
Kicap Manis
Sedikit serbuk Lada Hitam

rebus ayam (yg dah dipotong) dalam sup seperti arahan diatas.. setelah masak ( dlm 20 minit), toskan air nya... masukkan dalam mangkuk besar n tuang sos tiram dan kicap secukupnya dan gaul rata... tambahkan sedikit lada hitam dan perapkan seketika... kemudian goreng seperti biasa...tp jgn lama sgt goreng... kang hangus...

Bahan2 utk Nasi:

Beras
Minyak Bijan
Sedikit serbuk kunyit
Air rebusan ayam

basuh beras macam biasa...kemudian masukkan air rebusan ayam mengikut sukatan seperti masak nasik biasa.. tambahkan beberapa titik minyak bijan bagi naik bau... n sediiiikkkiiiittt serbuk kunyit...sikit je tau... diulangi... kalo tak de minyak bijan leh gak letak sedikit planta time nasik dah nak kering tu...


Bahan2 utk sos:

Cili Merah Hidup
1 sudu cili kisar
sedikit cuka ( tukar ngan limau kasturi pun boleh)
2 ulas bawang putih
sedikit halia
Sos Cili
Garam dan gula secukupnya

semua bahan tu kisar.. pastu masak atas api...ikut la kesedapan rasa...tp kalo malas cam aku...beli je sos nasik ayam ayamas...hheheh...senang..dah sah2 sedaaaaapppp.....


ok tu je kisahnye...senang kan...cume leceh sbb byk peringkat...sbb tu kalo aku part sos tu jarang2 je buat..hahhaha...so leh hidangkan bersama salad, timun n tomato...

No comments: