gambar : cik epel
- 4 cawan tepung
- 3/4 cawan minyak- panaskan
- 3/4 cawan air - atau lebih
- 1 sk garam
Cara-cara:-
- Masukkan minyak yg betul2 panas dalam tepung, kacau dgn folk, bila sejuk, kacau dgn jari sampai berderai.
- Masukkan air. Uli sampai rata sebati.
- Buat bulat kecil2 sesuai utk size 1 biji karipap.
- Bila dah siap tutup dgn plastik tak nak kasi kering.
- Menguna rolling pin, gelek , jgn terlalu nipis. masukkan inti, klim.
- Goreng dengan api perlahan.
- 600gm potato - potong dadu
- 150gm carrot - potong dadu ( kalau tak gantikan dgn potato lagi)
- 500gm bawang besar- potong dadu
- 3/4 cwn daging - potong halus
- 3/4 cwn minyak
- 3 sb rempah kari
- 1 sb bawang putih kisar
- 2 sb gula
- 1 1/2 sb garam
- 1 asam keping
Cara-cara:-
- Dalam kuali, panaskan minyak dan masukkan potato & carrot. masak sampai lembut. Menggunakan sendok berlubang, tos minyak, angkat. ketepikan.
- Dalam kuali yg sama, dan minyak lebihan goreng potato, masukkan bawang & bawang putih. masak sampai wangi & lembut.
- Masukkan rempah kari, daun kari jika ada dan masukkan daging., kacau kekejap.
- Masukkan potato & carrot. kacau lagi.
- Masukkan gula, garam dan asam keping. bila dah rasa, tutup api. Sejukkan.
No comments:
Post a Comment