Sunday, February 27, 2011

Bukan Kek Hepi Bestday Hussin :p

~ kapkes for my opismate... :p ~

French Loaf With Cheese & Tuna

~ ohoooo...sedapnyeeeee....orang lain dah lama wat, tapi saya baru nak wat...sungguh ketinggalan...ohoooooo......

sumber/credit to :
by- anymz-mykitchen
sumber: K.Nor@SecubitGaram

gambar : cikepel ^_^

Bahan2:
1 batang french loaf(ala yg jual kat supermarket,roti panjang yg keras kematu tu)
1 tin tuna/sardin
1 biji buah tomato di hiris bulat2 nipis
1 sudu teh lada putih/lada hitam
beberapa keping cheese-kali ni akak guna mozarella cheese
butter

Cara:
French loaf di potong bulat2 atau menyerong
Tuna atau sardin di lenyek hancur
Ambil sekeping french loaf yang sudah di potong
Sapu butter di atasnya dan letak tomato
Letak tuna/sardin yang sudah di hancurkan di atas tomato
Tabur serbuk lada putih/hitam
Akhir sekali letak cheese yang sudah di potong kecil2
Sedia untuk di bakar.
Bakar hingga keperang2an.

Batik Cake @ Hedgehog Slice

~ dah lama dok intai resepi ni kat blog hana jipong kite nuuu...so try la wat even...hohoho...dapnye....ooohhh yeee...telur saya boh sebijik je sbb telur takde...muhehehe...tapi ok la jugak...yang penting, sedap & boleh dimakan tanpa was-was... :D
so kat bawah ni resepi asal ye...

sumber/credit to:-
resepi asal : wendyy@table2more
terjemahan : hanamemories.blogspot.com

gambar : cikepel ^_^

Bahan-bahan
  • 250g@satu peket biskut merie
  • 200g@satu peket milo
  • 397g @ 1 tin susu pekat - hana buh 3/4tin
  • 4 biji telur A
  • 1sk esen vanilla
  • 150g butter @ 2/3 cawan
Cara-cara
  • Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.*boleh rujuk step by step di SINI.
  • Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan agak kasar. Matikan api.
  • Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
  • Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
  • Keluarkan dan potong. Hidangkan.

Friday, February 11, 2011

Cake & Cupcake

~ my opismate mintak tulun saya watkan kek untuk her daughter...I hope her daughter loves this cake coz katanya anak dia suka makan buttercream... :)

~ cupcake ni lebihan daripada bancuhan kek tadi...ekeke... :)