so kat bawah ni resepi asal ye...
sumber/credit to:-
resepi asal : wendyy@table2more
terjemahan : hanamemories.blogspot.com
gambar : cikepel ^_^
Bahan-bahan
- 250g@satu peket biskut merie
- 200g@satu peket milo
- 397g @ 1 tin susu pekat - hana buh 3/4tin
- 4 biji telur A
- 1sk esen vanilla
- 150g butter @ 2/3 cawan
- Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.*boleh rujuk step by step di SINI.
- Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan agak kasar. Matikan api.
- Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
- Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
- Keluarkan dan potong. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment