Thursday, September 11, 2008
Mini Murtabak
sumber/credit to : ayong
Bahan-bahan
Inti murtabak
100g daging cincang/ayam cincang
2 biji kentang didadu kecik2
1sudu rempah kari
1sudu rempah kurma
1/2 biji bawang besar didadu kecik2
2 ulas bawang putih
garam dan serbuk perasa
kulit popia
2 biji telur
Pencicah
5 biji bawang merah dimayang halus
10 sudu cuka masakan
Cara-cara
Inti murtabak
1.Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi dan layu.
2.Masukkan rempah kari dan kurma yg telah dibancuh dgn air,goreng hingga naik minyak.
3.Masukkan daging cincang dan kentang.
4.Jika terlalu kering,masukkan sedikit air.
5.Masak sehingga kentang empuk,angkat dan sejukkan seketika.
6.Pukul telur dan masukkan inti murtabak yg telah disejukkan tadi,kacau hingga sebati.
7.Ambil kulit popia dan masukkan inti murtabak,bungkus seperti popia mengikut citarasa.
8.Goreng dalam api perlahan.
Pencicah.
1.Campurkan bawang merah yg dihiris halus dgn cuka,biarkan sehingga bertukar menjadi warna merah.
2.hidangkan bersama murtabak yg telah digoreng.
3.Selamat mencuba..
*inti boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing2.
nota cik epel : dah dua kali wat mini murtabak nie...cuma saya tambah jintan manis dan jintan putih jer...papehal pong..memang meletops!... hiks! ^_^
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
cmna nk bg warna pencicah tu merah?
hihi..saya tambah sirap..ekekeke..orang lain saya tak tau..hhihihi...
jalan sini nk amik resipi ni nk buat tok buka puasa nnt. hehe terima kasih sis!
Post a Comment