Tuesday, September 16, 2008
Tauhu Jepun Dengan Isi Ayam
sumber/credit to : mak lang
Bahan-bahan
3-4 tiub tauhu Jepun dipotong setebal 1 inci dan di goreng sehingga kekuningan.
1 labu bawang besar di mayang panjang
3 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 biji lada merah dihiris
1 sdt gula pasir
2 adb sos tiram
3-4 titik minyak bijan
1 sdt lada sebuk lada sulah
minyak unutk menggoreng dan menumis
1/2 cawan air
3-4 helai daun bawang yang dipotong seinci panjang
Cara-cara
1. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga garing.
2. Masukkan lada putih, lada merah, gula dan serta sos tiram.
3. Masukkan bahan2 lain dan masakkan sehingga kuah agak pekat.
4. Masukkan tauhu dan gaul rata. Renihkan sebentar sebelum diangkat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment