Monday, September 8, 2008

Kek Pisang




sumber/credit to : Cakes (Buku Hang Ming Zhu)/ KC (FRD) @ D

Bahan-bahan

225g cake flour
1 1/2 tsp baking powder
170g pisang ( kc pakai pisang Delmonte yang dah benyek..lumatkan)
170g gula caster
1/2 tsp esen pisang
1 tsp bicarbonate of soda
4 biji telur ( pukul high speed hingga gebu - 5-7 minit)
225g butter ( cair dan sejukkan)

Sedikit kacang walnut yg sudah dibakar dan dipotong kecil-kecil. (optional)

Cara-cara

1. Tepung dan baking powder diayak. Kemudian masukkan pisang, gula, esen pisang dan bicarbonate of soda. Gaul rata. Adunan akan kelihatan seperti adunan jemput-jemput.

2. Pukul telur. Masukkan 1/3 telur ke dalam adunan, gaul rata. 1/3 lagi dan gaul rata.

3. Masukkan 1/3 akhir telur, gaul separuh rata, masukkan butter cair dan gaul hingga betul2 rata.

4. Tuang ke dalam loyang bulat/square 8 inci yg sudah disapu butter. Tabur kacang di atasnya jika suka, bakar suhu 180 darjah selama 50 minit.

No comments: