Monday, September 8, 2008
Kek Pisang
sumber/credit to : Cakes (Buku Hang Ming Zhu)/ KC (FRD) @ D
Bahan-bahan
225g cake flour
1 1/2 tsp baking powder
170g pisang ( kc pakai pisang Delmonte yang dah benyek..lumatkan)
170g gula caster
1/2 tsp esen pisang
1 tsp bicarbonate of soda
4 biji telur ( pukul high speed hingga gebu - 5-7 minit)
225g butter ( cair dan sejukkan)
Sedikit kacang walnut yg sudah dibakar dan dipotong kecil-kecil. (optional)
Cara-cara
1. Tepung dan baking powder diayak. Kemudian masukkan pisang, gula, esen pisang dan bicarbonate of soda. Gaul rata. Adunan akan kelihatan seperti adunan jemput-jemput.
2. Pukul telur. Masukkan 1/3 telur ke dalam adunan, gaul rata. 1/3 lagi dan gaul rata.
3. Masukkan 1/3 akhir telur, gaul separuh rata, masukkan butter cair dan gaul hingga betul2 rata.
4. Tuang ke dalam loyang bulat/square 8 inci yg sudah disapu butter. Tabur kacang di atasnya jika suka, bakar suhu 180 darjah selama 50 minit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment