Monday, September 8, 2008
Mee Tokwan/Mee Kak Mah
sumber/credit to : pakupakis
Bahan-Bahan
2 - 3 keping ayam boneless - (dipotong kecil)
2 - 3 peket udang - (belah belakang & buangkan uratnya)
Kobis - (dipotong-potong)
Sawi - (dipotong-potong)
1 sudu besar lada hitam - (tumbuk halus)
1 inci halia - (tumbuk kasar)
7 - 8 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
1 sudu besar udang kering - (tumbuk kasar)
1 biji bawang beasar - (dimayang
1 kg mee 1/2 biji bawang besar (dipotong memanjang)
Bahan hiasan/bahan tabur
bawang goreng hirisan
daun bawang hirisan
daun sup hirisaan limau nipis .
Cara-cara
1. Panaskan minyak dalam periuk…tumiskan bawang besar…kacau dan biarkan hingga kekuningan.
2. Lepastu masukkan bawang putih yg telah ditumbuk bersama dengan lada hitam…kacau selalu supaya tidak hangus.
3. Kemudian masukkan pula isi ayam…bila agak-agak ayam separuh masak…masukkan pula udang.
4. Biarkan mereneh sekejap…kemudian masukkan udang kering.
5. Lepastu masukkan air…agak-agak mengikut banyaknya mee…biarkan kuahnya mendidih.
6. Jangan lupa masukkan garam secukup rasa & semestinya gula semanis bahasa…rasakan kesedapannya…kalau tak ummmph tu tambah-tambah ler apa yg patut.
7. Masukkan kobis, sawi dan bawang besar yg di potong memanjang…biarkan mereneh sekejap…kemudian masukkan mee dan kacau…biar mesra
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment