Wednesday, September 10, 2008
Cream Puff
sumber/credit to : ayong
Bahan-bahannya
130g tepung serbaguna
1/2 sdt garam
100g mentega
2 biji telor gred A
250ml air
Cara-caranya
1.mentega,garam,air dimasak hingga mendidih.
2.kemudian masukkan tepung yg telah diayak sedikit demi sedikit hingga menjadi doh..kacau cepat2.
3.kemudian,masukkan adunan tadi kedalam mixer,putar hingga sejuk,masukkan telor satu persatu.teruskan memutar.
4.adunan tadi dimasukkan ke dalam piping bag dan dipaipkan menggunakan nozzle star.
5.bakar 200'celcius selama 30 @pun 170'celcius 40-45 minit.
castard filing.
bahan-bahannya
250ml susu segar
30g tepung jagung
30g tepung kastard
50g gula castor
1 biji kuning telor
esen vanilla
cara-caranya
semua bahan tadi dicampur kecuali telur,bila mendidih masukkan telur dan kacau hingga kental.
paipkan ke dalam cream puff yg telah siap dibakar.
kalu nok wat ekk buh lah stoberyyyy...........!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment