Friday, September 12, 2008

Tom Yam Putih



sumber/credit to : kak jeni @ ummi

Bahan-bahan

2 biji bawang besar - belah 8
3 ulas bawang putih - dititik
3 batang serai - dititik
2 inci lengkuas - dihiris dan dititik
1 kg ayam - potong kecil (*ummi letak separuh je)
2 ekor sotong sederhana - potong bulat (*ni ummi tambah)
8 ekor udang (*ni pun ummi tambah)
1 biji tomato - potong 8 (*ummi letak 2 biji)
1 batang celery
cili padi - ditumbuk (*ikut pedas - ummi letak 8 tangkai)
Cili hijau - belah 4 (x letak pun)
1 batang carrot - potong panjang 1 inci (*ummi potong bulat nipis)
Jus limau nipis (*ummi letak 3 sudu besar)
Daun limau purut
Garam secukup rasa

Cara-cara

1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.

2. Tumiskan bawang besar dan bawang putih sekejap sahaja. Jangan sampai garing.

3. Masukkan ayam dan tumis sekejap. (Tips untuk menghilangkan bau hanyir ayam).

4. Masukkan air dan carrot. Masak sampai mendidih.

5. Masukkan bahan-bahan lain kecuali jus limau nipis dan daun limau purut.

6. Masukkan garam secukup rasa. Setelah masak sume sayuran (jangan layu sangat), tutup api dan masukkan daun limau purut dan jus limau secukup rasa.

7. Siap dan hidangkan dengan nasi panas bersama telor dadar..best!!

Nota cik epel : saya dah try wat tom yam putih nie..cedap! hiks! tapi guna gambar ummi la yek..lagi shantek.. ^_^

1 comment:

intan said...

maaf tanya..resepi ni utk berapa org makan