Friday, September 12, 2008

Rendang Daging Ummi



sumber/credit to : ummi

Bahan-bahan

1 kg daging - potong nipis dan kecil
3 cawan santan pekat
1 paket serbuk rempah daging Adabi
1/2 paket serbuk rempah kari daging Adabi
3 sudu besar kerisik
1 cawan gula melaka
2 batang serai - ketuk
garam
5 helai daun purut - hiris
2 helai daun kunyit - hiris/ikat simpul

Goreng dan tumbuk

1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih

Bahan kisar

15 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 1/2 cm halia
1 1/2 cm lengkuas
5 batang serai

Cara-cara

1. Panaskan minyak dan tumis serai ketuk dan bahan kisar hingga naik bau.

2. Masukkan semua serbuk rempah dan bahan goreng-tumbuk, kacau-kacau sebentar.

3. Masukkan daging dan kacau-kacau rata lbh kurang 5 minit.

4. Masukkan santan dan kacau-kacau selalu.

5. Bila hampir setengah pekat, masukkan gula melaka, kerisik dan garam.

6. Bila agak pekat, masukkan daun limau purut dan daun kunyit. Siap.

No comments: