Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers

Saturday, April 11, 2020

Resepi Ikan Kari Tanpa Santan

Kite asal daripada Kelantan.
Jadi kalau masak kari biasanya kite letak santan.


Mr. Yon asal daripada Penang.
Jadi sebelum ni pernah la jugak buat resepi kari tanpa santan tapi selalu tak menepati citarasa tekak kite even Mr. Yon kata dah sedap.

Tapi kali ni, kite jumpa resepi yang agak marveles dan memang kena dengan tekak kite sangat2.
Terus rasa...YEAY! DAH BERJAYA BUAT KARI IKAN TANPA SANTAN!!!! (ok! bangga sekejap!). Hehehe...

So kat bawah ni kite bagi resepi dan link if uols nak tengok k.

====================================================================






gambar: Cikepel
sumber/credit to : bidadari dan khalifahmedianetwork


Bahan-bahan :
  • Ikan (ikan apa pun boleh) - kite guna ikan siakap
  • Bawang merah*
  • Bawang putih *
  • Halia*
  • Daun kari*
  • Halba campur*
  • Cili kering yang sudah direbus dan dikisar* - kita guna cili boh je.
  • Rempah kari babas*
  • Air asam jawa
  • Bendi. (Boleh letak sayur kacang kelo ganti bendi) - kita guna bendi
  • Tomato.
  • Minyak masak.
  • Gula dan garam secukup rasa.(Sukatan sesuka hati dan sesedap rasa sahaja).
Cara Memasak :
  • Bahan bertanda * wajib ditumis sampai pecah minyak.
  • Untuk pekatkan kuah, cincang tomato 2 biji dan masukkan masa menumis bawang.
  • Jika sudah pecah minyak, letak gula, garam dan air asam jawa.
  • Jika sudah agak hancur dan lerai baru masukkan cili dan rempah kari.
  • Akhir sekali masukkan ikan.

No comments: