Monday, September 8, 2008
Udang Celup Tepung Tempura
sumber/credit to : yatiezaini@myresipi
Bahan-bahan (2 - 3 orang .. terpulang lah)
• 1/2 kilo udang sederhana besar ..... bersihkan kulitnya tp ekornya jgn dibuang yer...
• 150gm tepung tempura
• Air sejuk - dari peti ais
• Minyak masak utk mengoreng
Cara-cara
1. Asingkan 2 sb tepung tempura ke dlm mangkuk lain.
2. Bancuh lebihan tepung yg tinggal dgn air.. bancuhan mesti pekat mcm nak buat cekodok...
3. Panaskan minyak dulu.. api kecil jer
4. Ambik sekor udang pegang bahagian ekor nya kemudian golek2kn / bedak2kn dulu udang tu dgn tepung tempura yg 2sb td.
5. Pastu golek pula dlm bancuhan tepung dan terus masuk kedlm kuali.
6. Goreng sehingga garing.... angkat & mkn
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment