Thursday, September 25, 2008

Gulai Ikan Lemak Kuning



sumber/credit to : sumaiyah&saeran @ mesra.net
gambar : cik epel ^_^

Bahan-bahan

Ikan tongkol hitam seekor (sederhana besar) – saya pakai ikan kembung… ^_^
timun bebrapa potong
lengkuas 2-3 hiris
garam
gula

Bahan B

sebiji kelapa
cili kering
kunyit

Cara-cara


1. bahan B dikisar lumat.

2. santan diperah dan ambil kepala beserta santan cair sedikit.

3. masukkan bahan B ke dalam periuk.

4. masukkan lengkuas, garam, gula, ikan. biarkan mendidih. sentiasa dikacau untuk mengelakkan santan pecah...

5. ketika ikan hampir masak, masukkan timun. tutup dan hidangkan.

Nota cik epel : saya tak masukkan cili kering…sebab dah abeh..dan memang nak abehkan stok yang ada lam peti ais tu…kate dah nak balik kampong..kan?..hihihi… ^_^

No comments: