Thursday, September 25, 2008
Gulai Ikan Lemak Kuning
sumber/credit to : sumaiyah&saeran @ mesra.net
gambar : cik epel ^_^
Bahan-bahan
Ikan tongkol hitam seekor (sederhana besar) – saya pakai ikan kembung… ^_^
timun bebrapa potong
lengkuas 2-3 hiris
garam
gula
Bahan B
sebiji kelapa
cili kering
kunyit
Cara-cara
1. bahan B dikisar lumat.
2. santan diperah dan ambil kepala beserta santan cair sedikit.
3. masukkan bahan B ke dalam periuk.
4. masukkan lengkuas, garam, gula, ikan. biarkan mendidih. sentiasa dikacau untuk mengelakkan santan pecah...
5. ketika ikan hampir masak, masukkan timun. tutup dan hidangkan.
Nota cik epel : saya tak masukkan cili kering…sebab dah abeh..dan memang nak abehkan stok yang ada lam peti ais tu…kate dah nak balik kampong..kan?..hihihi… ^_^
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment