Friday, September 19, 2008
Daging Pedas Berempah
sumber/credit to : che’iza
Bahan - Bahan
Bahan A
• 1/2 kg daging
• 1 inci lengkuas diketuk
• 2 ulas bawang putih ditumbuk
• 1/2 inci halia ditumbuk
Bahan B
• *3 biji bawang merah
• *2 ulas bawang putih
• *1/2 inci halia
• *1/2 inci kunyit
• *2 sb campuran ketumbar, jintan putih dan manis
• *1 batang serai
• *5 batang lada merah (lada hidup)
• 2 sb cili boh
• 2 sb sos tomato/cili
• sedikit garam n gula
• perasa kalau suka.
Cara-cara
1. Rebus daging dgn semua bahan A hingga daging empuk. Ketepikan daging dan biarkan sejuk sebelum dihiris
2. Kisar semua bahan bertanda * pada bahan2 B
3. Tumis cili boh hingga garing. masukkan bahan yg sudah dikisar, tumis hingga garing dan terbit minyak.
4. Sementara menunggu rempah yg ditumis garing... hiris daging, nipis-nipis... Simpan air rebusan daging.
5. Bila bahan ditumis sudah terbit minyak masukkan air rebusan daging, biarkan kuah mendidih. Masukkan daging.
6. Masukkan sos cili, garam, gula n perasa kalau suka... Tumis hingga kuah agak pekat n kering.......
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment