Wednesday, September 24, 2008
Asam Pedas Tetel (Daging Cincang)
sumber/credit to : kak hanieliza
Bahan-bahan
1/2 kilo daging tetel [potong kecil]
7 batang daun kesum
2 biji tomato [belah 4]
3 mangkuk air
1 cawan air asam jawa
3 s/b minyak masak
garam
Bahan dikisar
10 biji cili kering
10 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 batang serai
3 cm lengkuas
3 biji buah keras
2 cm belacan [jika suka]
Cara-cara
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga garing.
2. Masukkan daging dan biarkan sehingga naik minyak semula.
3. Masukkan air asam jawa. Biarkan seketika kemudian masukkan air sejuk.
4. Sesuaikan rasa dan didihkan hingga daging empuk.
5. Kemudian masukkan daun kesum dan tomato. Biarkan reneh segingga pekat dan naik minyak.
6. Angkat dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment