Tuesday, June 28, 2011

Tiramisu


...rupa-rupanye tiramisu nie memang sedap giler! dulu penah rasa...tapi beli punye...tapiiii..tak sedap.... -_-"...so hari nie, dalam keadaan mc mode, diri ni gigih try gugel and wat tiramisu...memang sedap! separuh saya bagi kepada pengasuh Ichiro...cuma next time saya perlu kurangkan serbuk koko kat atas tu...pape pong...sangat sedap...tengkiu to empunya resepi.. ^^ ...


sumber/credit to :  K.E MyR @ hana @ kak nor
gambar: cikepel ^^

Bahan-bahan
1 biji sponge kek atau apa2 kek ~ k.nor guna biskut tiramisu - saya guna beskot tiramisu
250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara

Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
Satukan gula, cheese dan cream
Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
Potong kek pada 2 bahagian
Tuangkan bancuhan nescafe ke atas kek
then sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...

No comments: