Tuesday, December 22, 2009
Ayam Masak Sambal Kicap
sumber/credit to : buku masakan kak hanieliza
gambar : cik epel ^_^
Bahan A
500 gram ayam
1 batang serai (diketuk)
5 helai daun limau purut (dikoyak)
3 sudu besar sos tomato
5 sudu besar kicap
minyak masak
garam (sekiranya perlu)
Bahan B (Dikisar)
20 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1/2 cawan air
Cara-Cara
- Ayam dibuang kulit dan dipotong kecil. Basuh dan toskan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar dengan serai hingga wangi dan garing.
- Masukkan ayam dan kacau. Biarkan hingga ayam lembut dan naik minyak.
- Masukkan daun limau purut, sos tomato dan kicap.
- Masakkan hingga naik minyak.
- Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
amboi merah bebeno nyer..:)
teleleh leleh ni :P
ekekeke...
itu namanya...
pencahayaan yang melampau...hahaha!!!
Post a Comment