Tuesday, December 29, 2009
Tomyam Ayam
sumber/credit to : buku kak hanieliza
gambar : cik epel ^^
Bahan A
500 gram ayam (dipotong kecil)
1 batang lobak merah
1 biji bawang besar (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
8 biji cili api (diketuk)
2cm lengkuas (diketuk)
1 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu besar pes tomyam
1 batang daun saderi (dipotong kecil)
3 helai daun limau purut (dikoyak)
Air & garam secukup rasa
Bahan B
100 gram bunga kubis
2 biji tomato (dipotong 4)
2 biji limau nipis (diambil airnya)
1 pokok daun ketumbanr (dicincang)
Cara Membuat
1. Masukkan semua bahan A dan renehkan hingga lembut.
2. Masukkan bunga kubis dan buah tomato. Biarkan mendidih dan tutup api.
3. Masukkan air limau nipis dan daun ketumbar.
4. Sedia dihidangkan.
gambar : cik epel ^^
Bahan A
500 gram ayam (dipotong kecil)
1 batang lobak merah
1 biji bawang besar (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
8 biji cili api (diketuk)
2cm lengkuas (diketuk)
1 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu besar pes tomyam
1 batang daun saderi (dipotong kecil)
3 helai daun limau purut (dikoyak)
Air & garam secukup rasa
Bahan B
100 gram bunga kubis
2 biji tomato (dipotong 4)
2 biji limau nipis (diambil airnya)
1 pokok daun ketumbanr (dicincang)
Cara Membuat
1. Masukkan semua bahan A dan renehkan hingga lembut.
2. Masukkan bunga kubis dan buah tomato. Biarkan mendidih dan tutup api.
3. Masukkan air limau nipis dan daun ketumbar.
4. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment