Thursday, January 22, 2009

Ikan Masak Beriani


sumber/credit to: ummi

Bahan:-

• 1 ekor ikan tenggiri (ummi tukar bawal)
• 5 biji tomato - belah 4 setiap satu
• 1 cawan air
• 1 camca besar rempah ikan
• 2 camca besar rempah beriani
• 3 biji bawang besari - dihiris dan digoreng kekuningan
• garam dan gula secukup rasa
• Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan Kisar:-

• 2 cm halia
• 3 ulas bawang putih
• 4 tangkai cili merah
• 2 tangkai cili hijau (ummi guna cili merah semua)

Cara Memasak:-


1. Ikan dibersihkan, dilumur sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng setengah masak. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumis bahan kisar. Kacau sebentar.
3. Masukkan tomato, rempah ikan, rempah beriani dan air.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Masukkan bawang goreng dan masak sebentar.
6. Akhir sekali masukkan ikan dan gaul rata. Angkat untuk dihidangkan.

No comments: