Monday, May 3, 2010
Mee Kari Udang
sumber/credit to : kzai
gambar : cik epel ^_^
Bahan-bahan:
Mee kuning
1/2 kilo udang hidup (basuh& direbus bersama kulitnya & dikopek...ambil airnya)
Rempah kari (sy guna rempah kari Babas udang & ikan)
2 peket fish ball - saya x taruk sebab takde -_-"
kerang direbus dan dikopek (sy x taruh) - saya x taruk gak...
2 peket tahu kering yg dah siap digoreng (dibelah tiga)
1 mangkuk santan, air asam jawa (agak2 masamnye)
1 kiub ayam maggie (jika suka)
Bahan tumbuk (untuk ditumis)
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
sedikit halia
minyak utk menumis
Bahan sampingan utk tabur
udang yg telah dikopek tadi
1 ikat sayur sawi (dicelur)
telur rebus -dibelah dua
cili merah potong (jika suka)
Cara:
>Panaskan minyak,masukkan bahan tumis yg ditumbuk tadi,tumis hingga kekuningan sedikit
>Masukkan rempah kari,didikacau hingga naik minyak.
>Curahkan air udang dan sedikit air biasa (agak2 kuahnya)dan air asam jawa,biarkan mendidih sekejap.
>masukkan santan,kacau bila kuah mendidih sekali lagi masukkan fish ball,tahu kering yg dipotong
>kacau sekali sekala ,tambah garam ikut rasa.
>Bila mendidih sekali lagi boleh lah diangkat
>Sajikan mee dengan bahan sampingan dan kuah kari....sedia untuk dimakan......
nota cik epel :- niat di ati nak wat nasik goreng jer....tup² camno la leh terbuat mee kari udang... ^_^
gambar : cik epel ^_^
Bahan-bahan:
Mee kuning
1/2 kilo udang hidup (basuh& direbus bersama kulitnya & dikopek...ambil airnya)
Rempah kari (sy guna rempah kari Babas udang & ikan)
2 peket fish ball - saya x taruk sebab takde -_-"
kerang direbus dan dikopek (sy x taruh) - saya x taruk gak...
2 peket tahu kering yg dah siap digoreng (dibelah tiga)
1 mangkuk santan, air asam jawa (agak2 masamnye)
1 kiub ayam maggie (jika suka)
Bahan tumbuk (untuk ditumis)
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
sedikit halia
minyak utk menumis
Bahan sampingan utk tabur
udang yg telah dikopek tadi
1 ikat sayur sawi (dicelur)
telur rebus -dibelah dua
cili merah potong (jika suka)
Cara:
>Panaskan minyak,masukkan bahan tumis yg ditumbuk tadi,tumis hingga kekuningan sedikit
>Masukkan rempah kari,didikacau hingga naik minyak.
>Curahkan air udang dan sedikit air biasa (agak2 kuahnya)dan air asam jawa,biarkan mendidih sekejap.
>masukkan santan,kacau bila kuah mendidih sekali lagi masukkan fish ball,tahu kering yg dipotong
>kacau sekali sekala ,tambah garam ikut rasa.
>Bila mendidih sekali lagi boleh lah diangkat
>Sajikan mee dengan bahan sampingan dan kuah kari....sedia untuk dimakan......
nota cik epel :- niat di ati nak wat nasik goreng jer....tup² camno la leh terbuat mee kari udang... ^_^
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
ermmm..tringat kat pappa rich...balik ni nak wat la blh mkn petang
aik...kat kolej blh masak ke?
-_-"
Sedapp..lama tak buat mee kari..
ibh...hehehe...ni 1st time saya wat mee udang...
rasa cam susahhh je kalo timbul bab2 kari nie...
tp bile wat, leh wat lagi...^_^
Post a Comment