Wednesday, July 24, 2013

Roti Lapis Daging Berkeju

Salam Ramadhan semua....

Wah...lamanyaaaaaa blog ni tak berhapdet....hampir SETAHUN! biasa la..tuan tanah update ikut mood dia je...so ni la kekdahnya....


Okeh..ni ala-ala Lasagna Melayu...mabeles! keju cheddar tu saya tukar dengan keju mozarella...wah..baru la terasa-rasa tarikan kejunya tu...serious sedap yang amat! Jom try buat! ^^

oh ye...if ada sapa-sapa nak beli bags, boleh la add fb saya ye.. :)
 -------------------------------------------------------------------------------------
sumber/credit to:  Emmymazli

gambar: cikepel 


Bahan Inti

300gm daging/ayam cincang @ 4 keping daging burger ayam (dihancurkan) - saya pakai 4 keping daging oblong...ekekeke...


** kalau nak daging lebih, 1 paket tu 400 gm  boleh disemuakan


1 biji bawang merah besar + 2 biji bawang putih ~ diketuk dan dicincang/blender

2-3 sudu besar rempah kari (ikut selera masing-masing) dibancuh dengan sedikit air



1/4 cawan air


kepingan cendawan butang yang diracik + mix vegetable / 1 biji kentang yang dipotong dadu - ikut suka nak letak banyak mana


sedikit garam dan gula
minyak



Bahan Roti

12kpg roti

5 biji telur
200ml susu fresh


1/4 sudu kecil lada hitam
1/4 sudu kecil lada sulah


8 kpg slice cheese
cheddar cheese ~ diparut - saya guna mozarella cheese ^^



Cara:

Utk membuat inti

Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan putih hingga bawang layu dan masukkan rempah kari yang dibancuh air. Goreng hingga naik minyak dan masukkan air.
Masukkan daging/ayam kisar dan goreng sambil tekan supaya daging/ayam tidak berketul.
Masukkan kepingan cendawan butang yang diracik+mix vegetable atau kentang.



Rasakan garam dan gula secukup rasa (jgn terlalu banyak garam sebab cheese yang akan diletakkan dalam roti nanti dah masin.... cukup sekadar rasa biasa sahaja)
Goreng hingga kering dan padamkan api.


Buangkan lebihan minyak dlm inti dan biarkan inti sejuk.




Utk membuat Roti Lapis Daging Berkeju:

Sapukan keseluruhan bekas tahan panas dengan butter (kalau korang guna loyang biasa macam aku nih, alaskan loyang dgn aluminium foil dan lebihkan sedikit bahagian tepi untuk mudah nak keluarkan masa nak makan. Jangan lupa sapu keseluruhan loyang dan aluminium foil dengan butter.

Bancuh telur dan susu fresh bersama lada hitam dan lada sulah dalam sebuah mangkuk hingga sebati.
Celup sekeping roti ke dalam bancuhan telur susu tadi dan susun didalam loyang. Buat sehingga memenuhi ruang dalam loyang.
Tuangkan 1/2 dari inti daging tadi dan ratakan.
Susun slice cheese ke atasnya.
Ulang sekali lagi proses dari awal tadi dan tutup dengan 1 lagi lapisan roti yang dicelup kedalam bancuhan telur susu (sekiranya ada lebihan bancuhan susu boleh dicurahkan keatas roti atau dicelah2nya supaya tidak membazir.
Kemudian tabur dgn parutan cheddar cheese.
Bakar dalam oven yg dah dipanaskan pada suhu 180C lebih kurang 35 - 40 min (sehingga masak).
Keluarkan dari oven dan biarkan seketika.
Potong dan hidangkan.  Boleh dimakan begitu sahaja atau dengan sos cili.
 

No comments: