Thursday, November 13, 2008

Sambal Tahun



Bahan-bahannya

Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Lengkuas
Cili Padi (kene byk sket….)
Ikan Bilis
Udang Kering
Kerang
Udang Sotong
Air Asam Jawa
Tauchu
Belacan


Cara-caranya

Bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas dihiris..Kemudian masukkan lebih kurang 2 senduk minyak dan goreng….masukkan ikan bilis…goreng sekejap…udang kering…udang ….dan sotong….goreng sekali…pastu masukkan cili padi..goreng sampai cili tu meletup…hihihihihi….nak bagi pedas la tu….pastu masukkan sedikit air….kemudian masukkan dlm 2 sudu air asam jawa…dan akhir skali masukkan tauchu…jgn lupa masukkan sekali belacan yg dah dibakar dan ditumbuk….kemudian rasa…kalo tak cukup masin tambah garam…

Hihihihii
Advice-advicenya

*Bahan2 diatas agak2 je byknyer…kalo nak byk rencah taruk la byk..but cili api tu pastikan yg kampong punye n kene byk sket…slalu mak aku wat cili api die semangkuk tu…Kalo ada gk yg nak wat tp masih ragu2 just ask me ok…hhhehe

Selamat mencuba….aku sendiri x penah buat…selalu tgk je mak aku buat…

No comments: