Monday, June 29, 2009

Roti Pizza Versi Cik Epel ^_^




~ sumber inspirasi saya untuk wat roti pizza ni pas tengok blog ain...ekekeke...tengkiu ain.. ^_^~

sumber/credit to : cik epel ^_^

Bahan-bahan (anggar sendiri la ek...)

roti gardenia/five (tak kisah..janji roti)
hotdog - potong
bawang besar - potong dadu
daging burger - cincang
sos spaghetti
mozarella cheese
parmesan cheese
cheddar cheese (perghhh...byk giler cheese...ekekeke...)
serbuk oregano
mayonis
capsicum
sedikit minyak masak/olive oil
sedikit butter


Cara-cara

1. Hotdog direbus dan dipotong bulat-bulat...

2. Tumis bawang besar dan daging burger...angkat dan ketepikan...

3. Sapukan butter dlm loyang...tamo kasik roti melekat...

4. Susun roti lam loyang...

5. Lapisan pertama, sapukan sos spaghetti dan tabur sedikit hotdog dan daging burger...tabur cheddar cheese....

6. Susun roti lagik...

7. Sapukan sos spaghetti dan mayonis sedikit...boh hotdog, daging burger, capsicum dan cheddar cheese...agak-agak ada parmesan cheese lam peti ais, tabur jer parmesan cheese seket...

8. Last sekali...parut mozarella dan taburkan atas 'pizza' kite tu tadi...terpulang..nak boh banyak, sila parut gan jayanya...tamo boh banyak, parut sikit-sikit je la...hehehe...

9. Bakar dalam suhu 120' selama 20-25 minit....

10. Sungguh enak dimakan time panas-panas...pehtu makan lak gan sos cili...perghhh.... ^_^

2 comments:

mael2rina said...

Cik epel.. ni lagi mcm menarik.. aku nak try la..

cik epel said...

ekeke..sila la riena...ekekeke..