Saturday, February 18, 2012

Roti Paung







...1st time in my life...buat roti baru menjadi..tsk..tsk..tsk..sadis...opsss..adakah ia menjadi kali ini disebabkan penangan KA stand mixer...wehoooo...keh! keh! keh! ...

....ini projek last week...tiba-tiba cam nak makan roti...tapi roti yang wat sendiri...so carik la resepi yang paling simple yang tak yah pakai bread improver or bread softener bagai tu...(sbb takde lam stok)...tu pun seb baik ada sepeket yis...fuhhh...

...so...cam biasa...roti ni kite cicah gan air kopi la...fuh! sedap! makan time panas-panas tu memang marveles la kan...pehtu ikot uolls nak taruk ape...saya taruk butter & cheese...ikot suka uolls la nak boh apa...hihi...yg pasti, gebussss...

...so sapa-sapa yang tingin nak wat roti paung neh, boleh la cuba resepi nie...

sumber/credit to : matakupedasditerengganu

gambar: cikepel ^^

Bahan-bahan ( dapat 2 bekas - tin bakar kek bulat )

  • 300 gm tepung gandum
  • 80 gm gula
  • 1 tspn yis dicampur 1/2 - 3/4 air suam
  • 2 biji telur
  • marjerin

Cara-cara

  1. Yis direndam air suam. Kemudian gaulkan kesemuanya sekali. Tinggalkan selama 2 jam.
  2. Ambil sedikit adunan, masukkan marjerin ke dalamnya dan bulatkan.
  3. Masukkan ke dalam tin pembakar- jarakkan sedikit. Tinggalkan sebentar lagi agar ianya naik sedikit.
  4. Sapu atasnya dengan kuning telur atau marjerin.
  5. Bakar selama 10-15 minit dalam 180darjah.

3 comments:

Sabun Beras Beauty Online said...

wahh sedap laaa

iena abu said...

waahhh, gebunya roti paun ni..next time bole la try resepi ni

cik epel aka mrs.yon said...

baru nak reply..huu..pitam..

sabun beras, mmg sedap..hihi..

iena abu, a'a...gebu..cicah air kopi sedappp..hehe..makan time panas2 lagi sedap..hehe..