Monday, January 9, 2017

Cucur Nasi Ikan Bilis

Assalamualaikum & Hi :)

Sebenarnya dah lama buat cucur nasi ikan bilis ni tapi tak sempat nak update kat blog.

Sebenarnya ni kali ke-3 buat cucur nasi ni.

1st buat tu, tak baca cara-cara dengan betul.
Terus humban nasi ke dalam tepung...memang tak jadi le kan.
Sapa soh tak baca resepi betul2...wuwuwu...

2nd buat, baru la jadi...
so kali ke-3 ni baru la ada kegigihan nak ambil gambar & update kat blog  dengan harapan uols yang nak try resepi cucur nasi ikan bilis ni dapat buat juga :)

Selamat mencuba!
Sumber/credit to : Mat Gebu
Gambar : Aunty Kie/Cikepel

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan nasi
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 biji bawang besar, didadu
1/2 cawan ikan bilis, cuci dan rendam sekejap, toskan
1 biji lada merah, hiris halus
Daun sup/daun bawang, hiris halus (mat guna daun kuchai)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Satukan nasi, air, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dalam alat pengisar. Kisar hingga halus. Gaul bahan2 kisar tadi bersama tepung gandum, daun sup/daun bawang, cili hiris, bawang besar dan perasakan dengan garam secukupnya. Gaul hingga rata. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas, berhati. Buat hingga memenuhi kuali, tapi pastikan ada ruang.
  3. Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Buat selebihnya hingga siap.Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda.

No comments: