Monday, April 19, 2010

Ikan Bakar Asam Jawa

sumber/credit to : e-na zarina

gambar : cik epel ^_^

Bahan-bahannya :
  • Ikan - apa2 jenis ikan yang suka
  • garam
  • halia
  • serbuk paprika
  • serbuk cili
  • bawang merah
  • bawang putih
  • sedikit gula / Aji no moto
  • Air asam jawa - pekat
  • Daun kunyit untuk membungkus ikan
Cara Membuatnya :
  1. Ikan dibersihkan dan di kelar.
  2. Tumbuk halia, bawang putih, bawang merah, serbuk paprika dan serbuk chili.
  3. Gaulkan dengan air asam jawa yang pekat tadi.
  4. Perap ikan dengan bahan tadi lebih kurang 1/2 jam. Lagi lama perap lagi sedap.
  5. Sapukan sedikit minyak masak di atas daun kunyit.
  6. Titikkan sedikit minyak di atas ikan.
  7. Bungkus / balut ikan dengan daun kunyit.
  8. Bakar di dalam oven dengan suhu 220 degree selama 20 minit kemudian balikkan ikan dan bakar lagi selama 10 - 15 minit atau sehingga ikan masak. Bakar atas dapur gas pun boleh.

2 comments:

dotdet said...

sedapnye.nak cuba lahh.thanx sharing :)

cik epel aka mrs.yon said...

hehe..welkem dotdet..