gambar : cik epel ^^
Bahan Pastri:- (kurang lebih 34 ketul)
- 250 gm mentega sejuk
- 500 gm tepung gandum
- secubit garam
- air sejuk (dari peti sejuk)
- 1 kuning telor - untuk sapuan sebelum dibakar
- Gaulkan mentega dan tepung dengan hujung jari sehingga menjadi seperti breadcrumbs.
- Masukkan garam dan air sejuk dan uli sehingga menjadi doh.
- Balutkan doh dengan plastik dan sejukkan di dalam peti ais sementara membuat fillingnya.
- Bila filling telah sedia digunakan (telah sejuk), keluarkan doh dari peti ais.
- Gelekannya dengan rolling pin hingga nipis. Potong kepada bentuk segiempat tepat.
- Letakkan filling di atas doh dan roll.
- Letakkan di atas dulang yang telah disapu mentega dan dialas. Hiris-hiriskan bahagian atas doh (jangan sampai putus).
- Kemudian disapu kuning telor atas doh.
- Bakar selama 40 minit dengan suhu 175C.
No comments:
Post a Comment