Thursday, August 14, 2008

Ikan Percik Kuah Putih

sumber/credit to : pakupakisBahan-bahan

2 ekor ikan kembung saiz besar-digaram kunyitkan dan dibakar. (boleh juga diguna utk ayam)

1 cawan santan pekat atau terpulang jika mahu lebih

3-5 sudu besar tepung beras dicampur sedikit air

sedikit air asam jawa@asam keping

garam dan gula secukup rasa

Bahan tumbuk/blender:

4 biji bawang putih

3 batang serai-dititik

3 cm halia

2 camca besar ketumbar

1 camca kecil jintah putih

1 camca kecil lada hitam

Cara-cara

1. Tumbuk kesemua bahan kecuali serai .

2. Tumiskan semua bahan dgn sedikit minyak hingga agak wangi.

3. Masukkan santan dan tepung beras.Biarkan mendidih dan kelihatan likat dan masukkan air asam@asam keping kemudian rasakan garam serta gula.

4. Bolehlah dicelupkan ikan ke dalam kuah atau kuah boleh dituang keatas ikan bakar tadi.

2 comments:

Mum said...

Cik epellllllllll,,,
tima kacih bebanyok ye sb bg resepi ni!!!

cik epel said...

heehe..cecame...