Bahan-bahan
1 biji / 1 ½ biji Bawang Besar (Hiris)
5 ulas / 6 ulas Bawang Putih (separuh hiris, separuh tumbuk)
Sedikit halia (hiris)
Sedikit Lengkuas (Jika ada)
1 / 2 btg Serai (Ketuk)
½ senduk Cili Kering Kisar/ Cili Bo (Kalo nak kuah kaler merah)
2 Kiub Tom Yam Maggi (Kalo nak pekat masukkan 3 kiub)
Cili Padi diketuk sedikit(Ikut kalo nak pedas letak bebanyak)
Ayam/Udang/sotong
Garam
Limau Nipis
Daun Limau Purut
Sayur (kubis bunga, carrot, baby corn, tomato, celery)
masukkan bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, serai dan sebahagian cili padi..tumis..
masukkan cili kering kisar…dan tumis lagi…
kemudian masukkan ayam…tumis sehingga ayam tu kecut sedikit…pastu..masukkan air…agak
agak la nak kuah byk ke sikit…
masukkan kiub tom Yam Maggi….
masukkan garam…dan rasa sedap ke tak…tambah la apa yg patut…
masukkan daun limau purut…
pastu….emm masukkan baki ciki padi tadi…
bila ayam dah empuk..masukkan sayur-sayuran…
kemudian perahkan sedikit limau nipis..ikut kalo nak masam letak byk…
No comments:
Post a Comment