Friday, August 15, 2008

Tom Yam Ficik

sumber : ficik


Bahan-bahan

1 biji / 1 ½ biji Bawang Besar (Hiris)

5 ulas / 6 ulas Bawang Putih (separuh hiris, separuh tumbuk)

Sedikit halia (hiris)

Sedikit Lengkuas (Jika ada)

1 / 2 btg Serai (Ketuk)

½ senduk Cili Kering Kisar/ Cili Bo (Kalo nak kuah kaler merah)

2 Kiub Tom Yam Maggi (Kalo nak pekat masukkan 3 kiub)

Cili Padi diketuk sedikit(Ikut kalo nak pedas letak bebanyak)

Ayam/Udang/sotong

Garam

Limau Nipis

Daun Limau Purut

Sayur (kubis bunga, carrot, baby corn, tomato, celery)

Cara-cara

Panaskan minyak…

masukkan bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, serai dan sebahagian cili padi..tumis..

masukkan cili kering kisar…dan tumis lagi…

kemudian masukkan ayam…tumis sehingga ayam tu kecut sedikit…pastu..masukkan air…agak

agak la nak kuah byk ke sikit…

masukkan kiub tom Yam Maggi….

masukkan garam…dan rasa sedap ke tak…tambah la apa yg patut…

masukkan daun limau purut…

pastu….emm masukkan baki ciki padi tadi…

bila ayam dah empuk..masukkan sayur-sayuran…

kemudian perahkan sedikit limau nipis..ikut kalo nak masam letak byk…

No comments: