Friday, August 22, 2008

Laksa



sumber/credit to: paku pakis

2 kilo laksa @1 paket laksa kering direndam dlm sejam bolehlah direbus
Bahan untuk kuah:(Hidangan lebih kurang 6-8 org makan)
2 ekor ikan saba @ 6 ikan aji kalau di Jepun @ 6 ekor ikan kembung saiz agak besar(M’sia)
1 sudu kecil makan lada hitam
10 ulas bawang merah /1 biji bawang besar
2 inci halia
2 ulas bawang putih
1 1/2 biji kepala parut diambil santannya/2 tin stn(agak pekat)
2 liter air utk diblender dengan ikan dan tulang(perlu tapis)
3-4 keping asam gelugur (rasakan masamnya, baru tambah kalau perlu)
sedikit garam dan cik aji sedikit@gula sbg alternatif

Cara membuat kuah:
Ikan saba/kembung dibersihkan kemudian direbus hingga masak .
Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk/blender hingga lumat.
Manakala tulang diblender asing(ambik lebihan air rebusan) tapiskan
Tumbuk bawang merah,halia dan lada hitam hingga lumat.(@ blender)
Masukkan semua bahan tumbuk@blend serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
Jerang di atas api hingga mendidih sekejap saja dan terus tutup api.
Jangan biarkan lama di atas dapur takut pecah minyak nanti tak cantik.
Bahan untuk ulam:(Gaulkan kesemuanya selepas dipotong halus)

Daun kesum secukupnya dimayang halus
Kacang panjang@kacang buncis - dimayang
Timun batang dimayang
Kubis dipotong halus2
Taugeh(dibuang ekornya)
Bunga kantan-dihiris halus juga

Sambal cili:
Cili merah+cili padi + sedikit belacan dibakar }diblender dan rasakan garam gulanya.
-bolehlah dihidang dengan sambal cili,limau nipis yg dipotong halus,belacan yg diracik halus2 dan garam halus jika suka.