Wednesday, August 27, 2008
Ikan Asam Kari
sumber/credit to : kak jun
Bahan-bahan
500 g ikan pari (atau ikan merah)
10 batang bendi
3 biji tomato, dibelah dua
2 kuntum bunga kantan, dibelah dua setiap kuntum
Segenggam daun kesom
Sejemput asam jawa, dibancuh dgn 1/2 cawan air
2 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan Untuk Rempah
6 biji bawang merah kecil*
3 ulas bawang putih*
1/2 cm halia*
1 inci kunyit hidup*
1 keping hirisan lengkuas*
1 cm belacan*(*ditumbuk lumat)
3 camca besar cili kisar
2 camca besar rempah kari ikan
Cara-cara
1. Ikan pari dipotong2 dan perap dgn sedikit garam dan asam jawa. Biar 10 minit dan bilas. Toskan.
2. Dalam periuk, panaskan minyak (kurang lebih 4 camca besar). Tumis bahan2 tumbuk. Masukkan cili kisar dan serbuk kari ikan. Tumis hingga terbit minyak. Gunakan api sederhana.
3. Masukkan air (kurang lebih 500ml) dan asam keping. Biarkan mendidih.
4. Masukkan ikan pari, daum kesum dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
5. Masukkan jus asam jawa dan bendi. Perasakan dgn garam dan gula.
6. Akhir sekali masukkan belahan tomato dan biarkan mendidih sekejap.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment