Friday, August 15, 2008

Ayam Paprik Ficik

sumber : ficik

Bahan-bahan

Bawang merah (tumbuk/blend)

Bawang Putih (tumbuk/blend)

Cili Kisar (Cili kering)

Serai (ketuk aje)

Bawang besar (hiris)

Cili Api (ketuk je)

Ayam (potong kecik)

Sos Tiram

Kicap manis (sikit aje…)

Sayur (Karot, buncis, bunga kubis)

Gula, garam secukup rasa

Cara-cara

Tumis bawang merah ngan putih yang ditumbuk

Masukkan serai..tumis sekali…

Masukkan beberapa sudu cili kisar..(kalo nak pedas taruk la byk..)

Dah naik bau..masukkan ayam…tumis sket..

Masukkan sos tiram ngan kicap…(sesedap rasa)

Masukkan air..(ikut nak kuah byk mana..)

Bagi ayam tu masak…

Dah nak masak tu…masukkan sayur2..

Pehtu masukkan bawang besar ngan cili api tu..

N dah…siap….

Kalo kuah tu tak cukup pekat…leh bancuh tepung jagung…dan masukkan…

Ok tu aje…

Selamat mencube…kekekke

No comments: