sumber/credit to : Yanti
Bahan-bahan
Ikan bilis segenggam - goreng garing
Tempoyak - 1 senduk
Bawang besar 1 biji - dihiris
Kunyit hidup 1 inci
Cili padi - agak2 kalau suka pedas, lebihkan - ditumbuk halus bersama kunyit
Daun kunyit sehelai - dihiris
Minyak utk menumis
Garam & gula secukup rasa
Cara Membuatnya
- Goreng bilis garing, ketepikan.
- Panaskan minyak, tumiskan cili yg ditumbuk bersama kunyit hidup.
- Masukkan bawang besar hiris.
- Masukkan tempoyak, daun kunyit garam & gula secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan ikan bilis.
- Hidangkan bersama nasi panas & ulam2 seperti petai, kerdas, jering…hehehe..terangkattt…..
p/s: ade org masukkan sekali petai kt dlm tu…
No comments:
Post a Comment