Thursday, August 21, 2008
Cucur Udang
sumber/credit to : kak jeni
Bahan-bahan
Tepung gandum dalam 400 gm
Taugeh
Bawang hiris halus
Daun bawang (Kalau ada daun kucai lagi sedap)
Udang
Air secukupnya
1/2 sdt baking powder
1/2 sdt soda bicarbonat
1/2 sdt serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Udang yang dah dikopek
Cara-cara
1. Campurkan semuanya kecuali udang. Air adjust jangan pekat sangat.
2. Panaskan minyak yang banyak. Minyak tak boleh sikit nanti cucur tak kembang tapi kempis.
3. Kaut bancuhan dgn sudu letak udang seekor.
4. Masukkan dalam minyak. Angkat dan toskan bila dah terapung dan masak.
Kuahnya
Bahan-bahan
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar asam jawa
3 ulas bawang putih tumbuk
Air dalam 2 cawan boleh diadjust
Garam dan gula secukup rasa
1 sdt tepung jagung untuk memekatkan kuah
Caranya
1. Campurkan asam jawa dan air. Kaut buang bijinya.
2. Campurkan lain-lain bahan.
3. Masak di atas api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment